Denizli Haber - Denizli Büyükşehir Belediyesi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında özel bir program hazırladı. 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı'nda düzenlenen programa Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Genel Sekreter Yardımcısı Seval Gebeş, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ramazan Değirmenci, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Dünya Çevre Günü'ne özel hazırlanan fotoğraf çekim köşesinde kameraların karşısına geçen Başkan Osman Zolan atıklardan kıyafet yapan miniklerle poz verdi. Meydanda vatandaşlara yapboz, tişört, dergi, şapka ile lavanta, kehribar, adaçayı ve kekik fideleri dağıtan Başkan Zolan ve beraberindekiler daha sonra 48 ülkeden 372 sanatçının 829 eseri ile katıldığı Denizli Büyükşehir Belediyesi 1. Uluslararası Karikatür Yarışması'na gönderilen eserlerden 84'ünün yer aldığı sergiyi açtı. Burada yarışmanın jüri üyesi Mehmet Selçuk eserler hakkında bilgi verdi.

"GERİ DÖNÜLMEZ NOKTADA DEĞİLİZ"

Başkan Zolan basın mensuplarına yaptığı açıklamada, hayatın devam edebilmesi için çevrenin, havanın, suyun ve toprağın temiz olması gerektiğini söyledi. Gelişen çağda, sanayileşmenin ve şehirleşmenin getirdiği birçok yük olduğuna dikkati çeken Başkan Zolan, "Tabii ki geri dönülemez noktada değiliz, almamız gereken önlemler var. İklim değişikliği ve küresel ısınma noktasında da dünyamız tehdit altındadır. Bununla ilgili her birey, her kurum, her şehir, her ülke kendi üzerine düşen görevleri yapmakla yükümlüdür. Çünkü hayatın devamı ancak bu şekilde mümkün olabilir" dedi. Dünyada yaşanacak her krizin bir şekilde aşılabileceğini ancak çevre krizlerinden geri dönüşün çok zor olduğunu anlatan Başkan Zolan, "İşte o son ağaç kesildiğinde, son akan dere kurduğunda, nefes alacak temiz hava kalmadığında geri dönüş yoktur" diye konuştu.

"AÇIKTA AKAN KANALİZASYONLAR VARDI"

Küresel ısınmayla birlikte mevsimlerin de değiştiğini kaydeden Başkan Zolan, "Herkese görev düşüyor. Biz Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak çevre konusunu her boyutuyla ele aldık. Şehrimiz daha önce hava kirliliğinden nefes alamazdı, kömür kokusundan geçilmezdi. Bugün tertemiz havasıyla şehrimizi nefes alır hale getirdik. Açıkta akan kanalizasyonlar vardı. Başta şehir merkezi olmak üzere tüm ilçelerimizde altyapı çalışmaları yaptık. Denizlimizde su kaybını en aşağıya çektik" dedi. Suyun kıymetinin her geçen gün daha da anlaşılacağını vurgulayan Başkan Zolan, "Ben tüm vatandaşlarımıza suyun en değerli madde olduğunu, üretilen bir şey olmadığını aktarmak istiyorum. Su kullanımında tedbirli olup, su kullanımına dikkat etmemiz gerekir" dedi.

DÜNYA 2'NCİSİ BÜYÜKŞEHİR

Gerek yeşil alanlar gerekse ağaçlandırma konusunda Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak gerekeni yaptıklarına işaret eden Başkan Zolan, şöyle konuştu: "Atık su arıtma tesisleri yaptık. Karbon izini azaltmak anlamında çalışmalar yapıyoruz. Çevreci ve yenilenebilir enerji yatırımları yaptık. Bu konuda birçok yatırımın önünü açtık. Tabii ki Denizli ve Türkiye olarak tek başımıza bunları yapmamız hiçbir bir anlam ifade etmez. Mutlaka fayda sağlar ama sorun küresel. Tüm şehirler temiz olduğunda dünya temiz hale gelir. Herkes üzerine düşen görevi yapmakla yükümlüdür. Şükürler olsun yaptığımız yatırımlarla çevreye duyarlı bir şehir haline geldik. Milyonlarca ağaç diktik, parklar yaptık, şehrimizi nefes alır boyuta getirdik. İklim değişikliği ve su yönetimi projelerimizle Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından Dünya 2'nciliği ödülüne uygun görüldük."

"DENİZLİ DİĞER ŞEHİRLERE GÖRE ÇOK YOL KAT ETMİŞTİR"

"Çevre konusunu bir yaşam biçimi haline getirmemiz lazım" diyen Başkan Zolan, "Büyükşehir ve diğer ilçe belediyelerimizle birlikte çevre konusunda çok hassas şekilde yürüyoruz. Her adım attığımızda çevreyi ve geleceği düşünerek, kaynaklarımızın sonsuz olmadığını düşünerek hareket etmemiz gerekiyor. 1 milyon 40 bin vatandaşımızla beraber yapmamız gereken daha işler var. Ama geri dönüp baktığımızda Denizli diğer şehirlere göre çok yol kat etmiştir. Yapılması gereken işleri de hep beraber yapacağız. Bu vesilelerle herkesin 5 Haziran Dünya Çevre Gününü kutluyorum" ifadelerini kullandı.

​​​​​​​

KARİKATÜR YARIŞMASINDA DERECEYE GİRENLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Öte yandan etkinlikte Denizli Büyükşehir Belediyesi 1. Uluslararası Karikatür Yarışması'nın ödülleri verildi. 18 yaş üstü kategorisinde Belçika'dan Constantin Sunnerberg'in eseri birinci seçilirken, Sırbistan'dan Borislav Stankovic'in eseri ikinci, Türkiye'den Mümin Durmaz'ın eseri ise 3. oldu. Mansiyon ödüllerini ise sırasıyla Ömer Çam (Türkiye), Vahid Alimohamadi (İran) ve İman Navri Najafi (İran) aldı. 18 yaş altı kategorisinde de Türkiye'den Emre Çakıl ve İlke Bekdeş'in eserleri ödüle layık görüldü.

Editör: TE Bilişim