İlk olarak, Pamukkale Üniversitesi Rektörlük makamında Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ ve PAÜ Yönetimi tarafından ağırlanan Büyükelçi Christian Berger ve eşi Marilena Georgiadou Berger, programın devamında ise senato salonunda gerçekleştirilen toplantıda PAÜ Senato Üyeleri ile bir araya geldi.

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ ve Vali Yardımcısı Vekili Halil Canavar başta olmak üzere Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan, Prof. Dr. Erdinç Duru, PAÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Mehmet Ali Sarı, PAÜ Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Doç. Dr. Zeha Yakar, Koordinatör Yardımcısı Prof. Dr. Simay Karaalp Orhan ve senato üyeleri ile bir araya gelen Büyükelçi Berger, son dönem AB - Türkiye ilişkileri ve üniversitelerde yurtdışı öğrenci hareketliliği programları olan Erasmus ve Erasmus+ hakkında konuşma yaptı.

AB ve Türkiye ilişkilerini sağlamlaştıran temel etkenlerden birinin de Erasmus ve Erasmus+ gibi yurtdışı öğrenci hareketliliği programları olduğuna değinen AB Türkiye Delegasyon Başkanı Büyükelçi Christian Berger, AB tarafından finanse edilen ‘Erasmus’ projesinin Türkiye ve dünya ölçeğindeki bütçesinin artırıldığı müjdesini verdi.

AB Türkiye Delegasyon Başkanı Büyükelçi Berger: ‘‘Gelecek nesillere yatırım yapmak istiyoruz.’’

AB’nin, Denizli’de devam etmekte olan çeşitli destek programlarının olduğunu hatırlatan Büyükelçi Christian Berger, PAÜ Senatosu’nda yaptığı konuşmada şunları kaydetti: ‘‘AB olarak eğitime büyük önem vermekteyiz. Projelerimizi özellikle eğitim alanında yoğunlaştırmaktayız. Üniversiteleri ziyaret etmek ve dinlemek bu açıdan bizler için çok önemli. Erasmus gibi programların yanı sıra teknik eğitime de büyük destek veriyoruz. Bir sanayi şehri olan Denizli, özellikle de tekstil sektörü bakımından önemli bir merkezdir.

Tekstil sektörünün rekabet gücünün geliştirilmesi açısından da bu tür teknik eğitimlerin üzerinde duruyoruz. Çeşitli eğitim programları mevcut. Eğitimin özellikleri üzerinde duruyoruz çünkü gelecek nesillere yatırım yapmak istiyoruz. Ekonomi açısından bu gerçekten oldukça önemlidir. Erasmus ve Erasmus+, Avrupa Birliği’nin sürdürdüğü en önemli programlar olup yaklaşık 30 yıldır devam etmektedir. Türkiye’den Avrupa’ya giden veya Avrupa’dan Türkiye’ye gelen öğrenci sayısı giderek arttı. 2015-2016 yıllarında Türkiye’ye gelen öğrenci sayısında bir düşüş oldu ama bunun da son dönemlerde artmaya başladığını gördük. Bu öğrenci sayılarını daha da artırmak istiyoruz. Bunun yanı sıra bu program başarılı bir program olduğu için Erasmus’un bütçesini artırdık. Dolayısıyla gelecek yıldan itibaren çok daha fazla miktarda bir bütçeyle bu programlar kullanılmaya devam edilecek. Bu noktada, Avrupa’daki üniversitelerin ve uluslararası ajanslarla olan işbirliklerinin daha da artırılması yönünde teşvikte bulunuyoruz. ”

Rektör Bağ: “Proje sayılarını artırma yönünde büyük çaba gösteriyoruz.”

Programda konuşan Rektör Bağ ise AB projelerinin özellikle üniversiteler açısından önemine değindi. PAÜ olarak projeleri arttırma yönünde gayret gösterdiklerini ifade eden Rektör Bağ, “Avrupa Birliği (AB) projelerinden etkin faydalanan bir üniversiteyiz. Oldukça çok sayıda öğrencimiz Erasmus+, KA103 ve KA107 projelerinden, Mevlana değişim programından faydalanmakta. Bizim öğrencilerimiz Avrupa ülkelerine gidiyor ancak Avrupa ülkelerinden gelen öğrenci sayısının düşüşte olduğunu görüyoruz. Bizler bu sayıları daha da artırma yönünde büyük çaba sarf ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından PAÜ Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Doç. Dr. Zeha Yakar tarafından Pamukkale Üniversitesi’nin mevcut anlaşma içinde olduğu ulusal ve uluslararası öğrenci hareketliliği programları ile gelen ve giden öğrenci değişim yoğunluklarının AB ve diğer ülkelere dağılımları gibi verilerin ve bilgilerin yer aldığı sunumlar gerçekleştirildi. Sunumların ardından toplantı, PAÜ Uluslararası İlişkiler Koordinatör Yardımcısı Prof. Dr. Simay Karaalp Orhan’ın modertörlüğünde soru-cevap bölümü ile sürdü. PAÜ Senatörlerinin sorularını yanıtlayan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Berger, PAÜ ziyaretini noktalayarak Denizli’de gerçekleştirdiği ziyaret programına devam etti.

Editör: TE Bilişim