Türkiye gündemine bomba gibi düşen zehirli ayakkabılar ile ilgili açıklamalar ve belirsizlik sürerken Denizli’de ayakkabıcılığı ile ünlü Yeşilyuva’dan zehir zemberek açıklama geldi.

ÇİN MALI DEĞİL YERLİ ÜRETİM

Çin’den ithal edilen ve kanserojen madde taşıdığı belirtilen ayakkabıların sırra kadem basması bugün  Ülke gündemine bomba gibi düştü. Zehirli madde içerdiği belirlenen, ithal  binlerce çift ucuz ve kalitesiz ayakkabının iç piyasaya sürüldüğünün belirlenmesi yüzyıllardır ayakkabıcılığı ile ünlü Yeşilyuva’da farklı bir yankı buldu. Acıpayam ilçesine bağlı bu bölge yüzyıllardır geçimini ayakkabıcılıkla sağlıyor.

Denizli halkı arasında Gaysar olarak bilinen Yeşilyuva’daki ayakkabı üreticileri son çıkan haberlere adeta isyan etti.

Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan Ahilik geleneği ile ayakta kalmaya çalıştıklarını belirten S.S. Yeşilyuva Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi Kooperatifi başkanı Arif Alagöz bu gelişmenin bardağı taşıran son damla olduğunu ifade ederek; “ yıllardır kalitesiz Çin üretimi ayakkabıları ile mücadele ediyorduk. Her platformda bu ürünlerin sağlığa aykırı ve kanserojen maddeler içerdiğini söyledik. Bu tip kalitesiz ürünlerin ithalatına izin verilmesinin bizleri bitirdiğini haykırdık. Her zaman halkımızı uyardık. Hiçbir zaman indirimde bile olsa 1 TL’ye ayakkabı satılamayacağını söyledik . Ancak bugün üzülerek görüyoruz ki devlet yetkilileri beklide sayısı belli olmayan kayıp  zehirli ayakkabıların iç piyasaya satıldığını söylüyor” dediler.

Günümüzde  çok ucuza satılan ürünlere  iki kez dikkat edilmesi gerektiği belirten Alagöz; “Bizler yüzyıllardır bu mesleği  atalarımızdan devralan insanlar olarak söylüyoruz ki: ‘ bu kadar ucuza bu ürünleri alanlar iki kez düşünmeli. Bir ekmek fiyatına bir ayakkabı olamayacağını iyi bilmeli. Yetkililerin açıklamasında bebek ve çocuk ayakkabılarının  da piyasaya sürülebileceği ifade ediliyor. Kim canından çok sevdiği bebeğine zehirli ayakkabı giydirmek ister. Bu nasıl bir anlayıştır?” dedi.

OLAY NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTI

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli piyasaya binlerce zehirli ayakkabı sürüldüğü iddialarını doğrulayarak "Maalesef bu eşya iç piyasaya satılmış görünüyor. Ne kadarı piyasaya sürüldü ona bilemiyoruz. Bazı marka isimleri var ama aynı markanın sağlıklı ürünleri de var. Marka ismi belirtmek sıkıntı yaratabilir. Ayakkabılarla ilgili yoğun bir şekilde raftan ürün numunesi alarak çalışma yapıyoruz. İmha edilmesi gereken 33 bin çift ayakkabı var" dedi. Canikli vatandaşları da bu ürünlerle ilgili uyararak "Muhtemelen çok ucuz fiyata satıyorlar. Normal bir ayakkabının fiyatı bellidir. Vatandaşın çok ucuza satılan mallar noktasında çok dikkat etmeleri gerekiyor" diye konuşmuştu.

Haber: Önder ARMUTÇU

Editör: TE Bilişim