PAMUKKALEHABER / Köksal İRER

Denizli Çivril ilçesi’nde Sigorta Acenteciliği yapan Mustafa Güven’in icadı, don olaylarına karşı çiftçilerin yüzünü güldürecek.

Çivrilli sigorta acentası sahibi Mustafa Güven, sıcak hava ile su buharını karıştıran ve araziye yayan buluşuyla ilkbahar donlarına karşı tarımsal üretimde yeni bir çağ başlatmaya hazırlanıyor.

Çivril’de yaşayan Mustafa Güven, hayal gücünün sınır tanımadığını, isteyen her insanın istediği her şeyi başarabileceğini gözler önüne serdi. Sigortacılık mesleği dışında tarımla da uğraşan Güven, çiftçinin korkulu rüyası haline gelen don olaylarına karşı harika bir icat geliştirdi. Sıcak hava ile su buharını karıştıran ve ortamı iklimlendiren bu cihaz, eksi 7 dereceye kadar olan soğuk havalarda meyvelere soğuk vurmasını engelliyor, don olayının önüne geçiyor.

MALİYETİ 7 BİN TL

Cihazı yoğun uğraşlar sonucunda sanayide yaptırabildiğini ifade eden Çivrilli mucit Mustafa Güven, “Bu makina sıcak havayla su buharını karıştırıp 70 metre yarıçapındaki yeri koruyor.Bir başka deyişle 12 dekar alanda etkili bir makine. Kullanım amacı bitkileri açık havada ilkbahar donlarından korumak. Tamamen bu konu üzerinde yaptığım bir çalışma oldu. Planı projesi ve patenti tamamen bana ait. 15 günde tamamladığımız bu icat toplamda 7 bin TL’ye mal oldu” dedi.

CİHAZI TEST ETTİ, ONAYLADI

Uzun zamandır yaptığı inceleme ve araştırmalarla açık havalarda bitkileri ve ürünleri dondan korumak için uygulanan yöntemlerin hepsini öğrendiğini ifade eden Güven, “Don olaylarına karşı rüzgar pervanesi, spring sulama, sisleme, örtü gibi pek çok yöntem vardır. Bunların birçoğu maliyeti yüksek uygulamalardır. Birçok uygulama ise don olaylarına karşı faydasız kalabilmektedir” dedi. Buluşunun denemesini de yaklaşık bir hafta önce yaptığını ifade eden Güven, “18 Mart soğuklarında cihazı arazimde bulunan erik ağaçlarında deneme imkanım oldu. Hava sıcaklığı Eksi 7 dereceyi aşmasına rağmen eriklerime don vurmasına mani olabildim” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim