Çocuklar “Bu Ne?” diye Sorduklarında GETUP Denizli Eğitim Koordinatörü Zehra Altunbaş,  o nesnenin adını değil, işlevini öğrenmek istediklerini söyledi.

Küçük çocukların herhangi bir nesneyi göstererek “Bu nedir?” diye sorduklarında,  GETUP Denizli Eğitim Koordinatörü Zehra Altunbaş, yetişkinlerin  onların yalnızca o nesnenin adını; yani o nesneyi, gittikçe genişleyen evrenlerindeki öteki ögelerden ayırmaya yarayacak bir tür etiket duymak istediklerini varsaydıklarını belirtirken çocukların bu soruları nesnelerin adını değil, işlevlerini öğrenmek amacıyla sorduğunu söyledi.

GETUP Koordinatörü Altunbaş, "ABD’deki Swarthmore College’den araştırmacıların bu çalışması, Psychological Science dergisinin Haziran sayısında yayımlanacak. Araştırmada, iki, üç ve dört yaşlarındaki çocuklardan oluşan iki farklı araştırma grubu oluşturulmuş.  Araştırmacılar, çocukların, tanımadıkları nesneler hakkında sorular sormalarına izin vermişler. Gruplardan birindeki çocukların soruları, nesnelerin adıyla yanıtlanmış; öteki gruptaki çocuklaraysa nesnelerin işlevleri söylenerek yanıt verilmiş.

Yaşlarına bakılmaksızın, ilk gruptaki tüm çocukların, aldıkları yanıttan sonra, nesnelerle ilgili tamamlayıcı, başka sorular da sordukları gözlenmiş. Ancak, sorularına nesnelerin işlevleriyle ilgili yanıtlar alan çocukların, aldıkları yanıtlarla daha çok tatmin oldukları görülmüş.  Dahası,  sorularına yalnızca nesnelerin adlarıyla ilgili yanıtlar alan çocukların, işleve dayalı bilgiler almak amacıyla aynı sorular tekrar tekrar yineledikleri de gözlenmiş. Öyle görülüyor ki, küçük çocuklar nesneleri yüzeysel olarak sınıflandırmanın ötesine geçmeye hem istekliler, hem de bunu başarabiliyorlar" dedi.

 

Editör: TE Bilişim