Sanayi üretiminde düşüşü beklendiğini  ancak bu denli bir düşüşü beklemediklerini belirten Denizli Sanayi Odası başkanı Müjdat Keçeci:” Özellikle uzun süren bir bayram tatili ve arkasından 15 Temmuz’daki darbe girişiminin bu düşüşte büyük etkisi olduğu kanaatindeyim”dedi.

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz ayı sanayi üretim endeksi verilerini açıkladı. Buna göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin bir önceki aya göre yüzde 1 azalması beklenirken yüzde 7,0 azaldı.

Hemen hemen tüm sektörlerde yaşanan düşüşü değerlendiren Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, “Olaylara geniş açıdan baktığımızda bu düşüş bekleniyordu. Özellikle uzun süren bir bayram tatili ve arkasından 15 Temmuz’daki darbe girişiminin bu düşüşte büyük etkisi olduğu kanaatindeyim. Sektörlere ayrıntılı olarak baktığımızda en büyük düşüşün yüzde 21,7 ile elektrikli teçhizat ve yüzde 16,1 ağaç mobilyalar sektörlerinde olduğunu görüyoruz. Sektörlerde de özellik arz eden bir durum olmadığı için bu düşüşün bu kadar sert olmasını tamamen bayram tatiline ve darbe girişimine bağlamak mümkün olabilir. Eylül ayında da bir bayram bizi bekliyor; bu sebeple üçüncü çeyrek üretim ve büyümesinde ciddi bir yavaşlama riski görüyorum. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,8, ikinci çeyreğinde yüzde 2,5 ortalama artış kaydedilirken üçüncü çeyrek yılın ilk yarısına göre hayli zayıf. Yıl genelinde yüzde 3’lük büyüme beklentimizi sorgulamalıyız diye düşünüyorum. Üçüncü çeyrekte rakamları Ağustos ayı biraz düzeltebilir diye umuyorum çünkü Ağustos rakamlarına baktığımızda olumlu yönde ilerleyiş var; örneğin ihracatımız arttı. Bu sebepten bir toparlanma görülecektir. Fakat bu toparlanma Eylül ayındaki bayramın etkisiyle kısa sürecektir.” dedi.

SERMAYENİN DOĞU VE GÜNEYDOĞU’YA GİTMESİ ÇÖZÜM OLACAKTIR

Hükümetin Doğu illerimiz için açıkladığı yatırım teşviklerini desteklediğini ifade eden Keçeci, “Üretime, yatırıma ve istihdama dönük yapılabilecek tasarruflarla Doğu ve Güneydoğu sorunumuzu çözebiliriz. Ama sanayi, güven isteyen, güvenle çalışan bir sektör. Temennim bu terör olaylarının biran önce bitmesiyle biz sanayicilerin bu yatırım teşviklerinden yararlanmasıdır. Bu ülke tümüyle bizim. Sermayenin Doğu ve Güneydoğu’ya gitmesi o bölgenin yegâne çözüm sebebi olacaktır.” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilişim