Kuşaktan kuşağa geçen definecilik tutkusu teknolojinin nimetlerinden de yararlanıyor. Eskiden harita usulü yapılan define aramaları yerin altında ne varsa gösteren dedektörler yapılıyor. Definecilik Türk Ceza Yasasına göre suç. Buna rağmen dedektör satışı ise 40 yıldır yasal olarak yapılıyor. Bayramyeri’nde dedektör satışı yapan esnaf Adem Gün, tutku ile yapılan defineciliğin yasak dinlemediğini ifade etti.

Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de define aramak bir tutku. Öyle ki define alanlarını bulmak için gecesini gündüzüne katan pek çok kişi var. Hal böyle olunca da define aramalarında kullanılan dedektörlere de büyük önem düşüyor. Türkiye’de yaklaşık 40 yıldır dedektör satışı yasal yollarla yapılıyor. Daha önceleri ise yurtdışından getirilen dedektörlerle arama yapıldığı bilgisi mevcut. Piyasada bin liradan 500 bin liraya kadar dedektör bulmak mevcut ama işin en ilginç tarafı define aramanın yasak olması. Aslında define aramak yasak değil ama devlete define aramak için belirli miktarda ücret ve kazıyı yapacak olan iş makinesi ile güvenlik güçlerinin günlük ücretlerinin verilmesi gerekiyor. Defineci de devletin istediği ücreti yüksek bulunca kaçak definecilik alıp başını gidiyor. 

DEFİNE ARAMAK KAÇAK DEDEKTÖR SATMAK YASAL

Define aramanın yasak olduğu Türkiye’de dedektör satmak ise yasal. Bu çok ilginç bir ortamı da beraberinde getiriyor. Denizli’de dedektör satan iki işyeri var. Bunun yanında internet ortamından da çoğu firma satış yapabiliyor. Dedektör almaya gelenler de genel olarak akşam saatlerini bekliyor. Bayramyeri’nde Güvenç İşhanında dedektör satışı Adem Gün de uzun zamandan bu yana bir firmanın Denizli bayiliğini yapıyor. Dedektörün sadece defineciler tarafından rağbet görmediğine dikkat çeken Gün, para koleksiyonu yapan ve devletten izin alan kişiler ile madencilerin de dedektör aldığını söyledi.

 

DEFİNECİLİK BİR TUTKU

Defineciliğin çoğu yabancı sinema kanalında denizcilerin aradığı bir olgu olarak herkesin çocukluğundan itibaren hayatına girdiğini aktaran Gün, “Bugün baktığımızda toplum içinde çok sayıda define tutkunu var. Kimisi bu işi para için yapıyor kimisi ise sadece tutkusu için. Kimisi bulduğunu kendi harcıyor kimisi ise devlete teslim ediyor. Bu iş tamamen tutku işi ama yasal değil. Defineyi bulmak da devletten izin almakta zor. Hal böyle olunca çok sayıda kaçak defineci ortaya çıkmış oluyor. Bu defineciler dahil madenciler ve koleksiyonerler dedektör alıyor. Devlet dedektörlerin define aramada kullanıldığını bile bile satışına izin veriyor. Ortada bir çelişki var ama definecilik tutkusu ile vatandaşın dedektöre olan ilgisi her geçen gün artıyor. İstanbul merkezli bir firmanın Denizli’de ürünlerini satıyorum. İşyerimizde bin liradan başlayıp 500 bin liraya kadar dedektör bulunuyor” dedi.

 

Editör: TE Bilişim