CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi (PM) toplantısı öncesi yaptığı açıklamada seçim sonuçlarına değindi ve ''Seçim sonrasında yüzde 40’lık ve 60’lık denge oluştu. Ve hükümet kurma görevi yüzde 60’lık bloka düşüyor. İlkelerimizi koyalım o çerçevede bir araya gelelim. Oturalım, adam gibi hükümet kuralım'' dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ''Bütün siyasi parti liderlerini davet edip görüşeceğim'' şeklindeki sözlerine de yanıt veren CHP lideri, ''Cumhurbaşkanı anayasal sınırların içine çekilmelidir. O makam her şeye maydanoz olan makam değildir. Koalisyon görüşmelerini yapacak kişi, sayın Cumhurbaşkanı'nın yetki vereceği kişidir. Bizimle ne görüşülecek? Niçin koalisyon yapmıyorsunuz mu diyecek? Öyle gizli kapaklı ortamlarda olması da çok şık değildir. Arka kapı diplomasisine evet, ama gizli kapaklı ikna edelim, buna bizim kapılarımız kapalı'' ifadelerini kullandı.

Seçim gecesi kısa bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu, o geceden sonra ilk kez kameraların karşısına geçti ve şunları söyledi:

DEMOKRASİMİZ KAZANDI

Bu seçimler sonrası Türkiye kazandı, demokrasimiz kazandı. Bu vesileyle sandığa gidip oy veren bütün yurttaşlarımıza içten teşekkürlerimizi sunuyoruz. Demokrasimizi güçlendirdikleri için.  Geleceğe umutla bakıyoruz beklentisini güçlendirdikleri için.

ÖRGÜTLERİMİZE VE STK'LARA DA TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Kuşkusuz örgütlerimize de teşekkür ediyoruz. Yorulmadan çalışan örgütlerimize. Onlar yorgunluğu hiç düşünmeden çalıştılar. Bütün örgütlerimize içten teşekkürlerimizi sunuyoruz. Tabii asıl teşekkürümüz STK’lara. Onlar hiçbir beklenti içinde olmaksızın, demokrasi kazansın, seçimler şaibeli bir ortamda olmasın diye günün 24 saatini çalışarak geçirdiler. Sandık başlarında durdular. Bazen aç susuz ama çalıştılar. Katkı veren STK’lara teşekkür ediyoruz. Onları demokrasimizin güvencesi olarak görüyoruz.

HÜKÜMET KURMA GÖREVİ YÜZDE 60'LIK BLOKA DÜŞÜYOR

Eğer biz toplumun her kesimini kucaklar ve sıcak mesajlar verirsek, ülkede barışın temsili açısından da çok önemli adımları atmış oluruz. Seçim sonrasında yüzde 40’lık ve 60’lık denge oluştu. Toplumun ortaya koyduğu bir denge. Bütün partilerin bu dengeyi gözardı etmemesi gerekiyor. Ve asıl görev, hükümet kurma görevi yüzde 60’lık bloka düşüyor. Eğer toplumun beklentilerine uygun, onları yok saymayan iradeyi ortaya koymak istiyorsak, 60’lık grubun yada kitlenin beklentilerine uygun bir hükümet kurmak durumundayız.

Editör: TE Bilişim