Denizli Tabip Odası Başkanı Gökhan Önem,  Denizli'deki  hava kirliğine dikkat çekerek "Hava kirliliği sağlığımız için bu kadar ciddi bir tehlike oluştururken Denizli Türkiye’nin hava bakımından en kirli şehirlerinden biri olmaya devam etmektedir" dedi.

Çevre Mühendisleri Odası Denizli İl Temsilciliği Tevfik Basmacı ve Denizli Tabip Odası Gökhan Önem, Denizli'deki hava kirliliği ile ilgili önemli noktalara değindi.  Başkan Önem, "Hava kirliliğine maruz kalmak yeni astım vakalarını tetikleyebilir, önceden var olan solunum hastalıklarını kötüleştirebilir ve aralarında KOAH, amfizem, akciğer iltihabı ve akciğer kanserinin de yer aldığı kronik hastalıkların gelişmesini ve ilerlemesini tetikleyebilir. Yapılan araştırmalar hava kirliliğinin kalp krizi, felç gibi hastalıkları da tetikleyebileceğini göstermiştir. Hava kirliliğinin ayrıca sperm kalitesinde düşme, erken doğum ve düşük doğum ağırlığına da yol açtığı yapılan çalışmalarla gösterilmiştir" dedi.

DENİZLİ EN KİRLİ ŞEHİRLERİNDEN BİRİ

Denizli Türkiye’nin hava bakımından en kirli şehirlerinden biri olmaya devam ettiğine değinen Önem, "Denizli'de özellikle Dokuzkavaklar, Anafartalar, Fatih, Deliktaş, Sümer, Üçgen ve Garaj bölgesinde hava kirliliğinin ne boyutlara ulaştığını gözle görülür boyutta fark edebiliyoruz. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hava kalitesi izleme istasyonları verilerinin yayınlandığı resmi web sayfasına baktığımızda Denizli’nin hava kirliliği durumunun ne kadar vahim hale geldiğini görebiliyoruz. Bu istasyonlarda ölçülen “Partikül Madde 10” değerleri Avrupa Birliği tarafından sınır değer kabul edilen 50 mikrogram/metreküp’ünortalama 5 katına ulaşmış durumda. Hatta bazı günlerde 610 gibi sınır değerlerin 12 katına ulaşan değerlere ulaştığı saatler de oluyor.

 

VALİYİ, BELEDİYEYİ VE HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜNÜ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ

Yetkililerin hava kirliliği ile ilgili “biz denetimleri sıklaştırdık” açıklamalarının havada kaldığını belirten Önem, açıklamasının devamında şunları söyledi: "Çünkü halkımıza dağıtılan veya satılan kömür denetlenmiş olsa bu derece hava kirliliği olmaz. Denizli bu kirli havayı solumayı hak etmiyor. Sağlığımızı ciddi şekilde tehdit eden şehrimizdeki hava kirliliğinin bir an önce giderilmesi için başta Denizli Valiliğimiz olmak üzere, Belediyelerimizi, Halk Sağlığı Müdürlüğümüzü göreve davet ediyoruz. Bizler Denizli Tabip Odası ve Çevre Mühendisliği Odası Denizli İl Temsilciliği olarak havamız temizlenene kadar konunun takipçisi olacağımızı bildiriyoruz."

 

DENİZLİ'DE HAVA KİRLİLİĞİ 5 KAT ARTTI

Denizli'de Hava kirliliği değerlerinin ocak ayından itibaren 5 kat artığının vurgusunu yapan Çevre Mühendisleri Odası Denizli İl Temsilciliği Tevfik Basmacı, yaza göre kış aylarında hava kirliğini arttığını fakat bunun için bir önlem alınmadığının değindi. Kalitesiz kömür kullanımında dolayı hava kirliliğinin geçen seneye göre daha da atığını belirten Basmacı şöyle konuştu:

"Doğalgaza geçişler tam tamamlamadığı için de hava kirliği artıyor. Doğalgaz yakan apartmanların yanında kömür yakan binaların olması tamamlayamadığının göstergesidir. Toplu taşımaya çok öenm vermedik egzozdan çıkan gazlar var. Denizli'de temiz hava eylem planı aktif değil."

 

Editör: TE Bilişim