Denizli Valiliği tarafından, il merkezindeki tüm resmi kurum ve kuruluşlar başta olmak üzere, ilçe kaymakamlıkları ve belediyelere Resmi İlan Genelgesi gönderilerek, mal ve hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinin kanun hükümlerine göre yapılması istendi.

Denizli Valisi Hasan Karahan imzası ile yayınlanan genelgede, Denizli ilinde son iki yıl içerisinde Kamu İhale Kurumu’nun verileri ile Basın İlan Kurumu aracılığı ile yayınlanan ilanların karşılaştırılması yapılarak, tüm kamu kurum ve kuruluşların gerçekleştireceği mal veya hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinin kanun hükümlerine göre yapılması gerektiği belirtildi.

Genelgede, 2018 yılında KİK verilerine göre 1010 adet ilanın 547 adetinin Basın İlan Kurumu aracılığı ile yerel gazetelerde yayınlandığı vurgusu yapılarak, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun ‘Temel İlkeler’ başlıklı 5. maddesi hatırlatıldı.

BİK teşkiline dair 195 sayılı kanunun ‘ Resmi ilanlar, Basın İlan Kurumunun şubesi bulunan yerlerin belediye hudutları içinde bu şubeler aracılığı ile yayınlanır’ hükmünün yer aldığı 31. maddesine atıfta bulunulan genelgede; Kamu İhale Kanunu’nda belirtilen koşulların dışına çıkılmaması, arzu edilen rekabet ortamının oluşturularak kamu menfaatinin en üst seviyede sağlanması gerektiği vurgulandı.

Genelgede ayrıca, süreli yayınlarda yapılmayan ilanlar nedeniyle ihalelerin olası iptalleriyle kamu zararına meydan verilmemesi, kanunda belirtilen özel koşullar dışına çıkılmaması, doğrudan alım usulünün genel ihale yöntemi olarak algılanmaması, doğrudan temin hükümlerinden faydalanmak için gerçekleştirilecek ya da alınacak mal ve hizmetlerin bölünmemesi gerektiği belirtildi.

“Resmi İlanlar Yerel Gazeteler için hayati önem taşıyor”

Basın İlan Kurumu Şube Müdürü Murat Yürekli, Denizli Valisi Hasan Karahan imzasıyla yayınlanan genelgenin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun işleyişe uygun bir şekilde uygulanması açısından önemli olduğunu belirterek, ”Sayın Valimizin gösterdiği bu hassasiyet özellikle yerel gazetelerimiz için çok önemli. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın özellikle mal ve hizmet alımları için yaptıkları ihalelerin ileriki süreçte olası bir iptali kamuyu daha fazla zarara sokacaktır. Bu nedenle ihalelerin süreli yayınlarda ilan edilmesi Kamu İhale Kanunu’nun 5. Maddesi ile de örtüşmektedir” dedi.

“Resmi İlanlar yerel gazetelerin can simididir.”

Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Nuri Boyacı, Denizli Valiliği tarafından tüm resmi kurum ve kuruluşlara gönderilen genelgenin yerel gazeteler için büyük önem taşıdığını belirterek,” Resmi ilanlar yerel gazetelerimiz için adeta can simididir. Sayın Valimize gösterdiği bu duyarlılıktan dolayı teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Denizli genelinde 2017 ve 2018 yıllarında özellikle ilgili yasada yer alan hükümlerin zaman zaman yerine getirilmemesinden dolayı ciddi bir kayıp yaşandığını belirten Boyacı açıklamasında şunlara değindi,” Basın İlan Kurumu Denizli Şube Müdürlüğü’müzün yaptığı çalışmada 2017 ve 2018 yıllarında kurum aracılığı ile yayınlanan resmi ilanların KİK verilerinin çok altında olduğu görülmektedir. Yani 2018 yılında KİK verilerine göre Denizli’de 1010 adet resmi ilan yayınlanmışsa bunun sadece 547 adedi, Basın İlan Kurumu aracılığı ile yerel gazetelerimizde yayınlatılmıştır. Bu yerel gazetelerimiz açısından ciddi bir kayıptır. İşte bu noktada sayın valimizin gösterdiği bu duyarlılık bizim için büyük önem arz etmektedir. Kendilerine gazetelerimiz adına teşekkürlerimizi sunuyorum.”

Editör: TE Bilişim