Denizli'de Veteriner Hekimler Odası Başkanı Türkay Berberoğlu, kurbanlık olarak alınacak hayvanlarda aranacak en önemli özelliğin sağlık olduğunu söyledi.

Berberoğlu, alınacak hayvanın küpesi olması gerekiyor. Yetiştiricinin kim olduğunun belli olması gerekiyor Tanıdıktan alınması gerekiyor. Sağlıklı olması gerekiyor. Yemini suyunu tüketiyor rahat tüketmesi gerekiyor" dedi.

Bayrama sayılı günler kala kurban pazarları hareketlenirken, Denizli Veteriner Hekimler Odası, kurbanlık alımında dikkat edilmesi gereken hususlar ve etlerin tüketilmesi ve saklanması konusunda vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Oda Başkanı Türkay Berberoğlu, kurban alımına gidecek vatandaşların en başta sağlıklı ve İslami açıdan aranan koşullara uyulmasını istedi.

KÜPE YA DA SAĞLIK RAPOR OLMALI

Büyük ve küçükbaş hayvanlarda aranan yaş kriterine dikkat edilmesini isteyen Berberoğlu, sağlık yönünden göz önüne alınması gereken hususlara da değinerek, şu uyarılarda bulundu:

"Hayvan alırken öncelikle ayakta durabiliyor mu halsizlik var mı dikkat edilmelidir. Gözlerine baktığınız parlak olmalıdır. En önemlisi kulak küpesi var mı? mutlaka bakmalıdırlar. Kurbanı alırken tanıdık insanlardan, nerde yetiştirildiği belli olan yerlerden alınması gerekiyor. Kurbanın sağında solunda yaralar var mı? topallıyor mu? Kurbanı küçük bir yürüyüş yaptırın. Sağlıklı olması dikkat edilmesi gerekiyor" dedi.

ETLERİ HEMEN TÜKETMEYİN

Başkan Berberoğlu, kurban etlerinin saklanması ve tüketilmesiyle ilgili de önemli uyarılarda bulundu. Kurban etlerinin hemen tüketilmemesi gerektiğinin altını çizen Berberoğlu, Kesilen hayvanın kanının tamamen akıtılması önemlidir. Hayvanın kalbinin durup cansız hale gelmesine dikkat etmek gerekiyor. Ufak tefek kas titremeleri geçinceye kadar beklemelidirler. Yüzme işleminden sonra 12 ve 24 saat arasında eti dinlendirirsinler. Biz bez parçasını etin üzerine örtebilirler.Etin bulunduğu yer için oda sıcaklığı olabilir. Hemen tüketirseniz çok sert olması nedeniyle hazmı da zordur. Kesimi sırasında organlarında anormal  bir şey gördüklerinde Kesim yerlerinde veteriner hekim görevlendirildi. Veteriner hekime müracaat ederlerse iyi olur" dedi.  

KURBANIN ÇİFT TIRNAKLI OLMALIDIR

Hangi hayvanların kurbanlık olmasıyla ilgili bilgi veren Berberoğlu devamında şöyle konuştu:

"Kurban hayvanlarının çift tırnaklı olması gerekiyor. Dişi hayvan kesiyorlarsa öncelik ultrasondan geçirmeleri gerekiyor. Hayvan pazarında görevlendirilen 3 tane Veteriner hekimimiz var ücretsiz olarak kontrol edebilirler. Kontrlünü yaptırmadan dişi hayvan kesimi yaptırmamaları gerekiyor. Dini yönden vecibeleri yerine getirmek gerekiyor. Kurbanda belirli bir yaş sınırlaması var. Büyük hayvanların en az 2 yaşında olması gerekiyor. Ön taraftaki 4 tane büyük dişin çıkmış olması gerekiyor. Küçükbaşların ortalama yaş sınırı 9 - 12 olması gerekiyor. Yavru olmaması gerekiyor."

Editör: TE Bilişim