Denizli Sanayi Odası bünyesinde 1997 yılından beri AB Türkiye Delegasyonu mali desteğiyle faaliyet gösteren Denizli AB Bilgi Merkezi, “Bir Nefes Üç Yay: Avrupa’dan Denizli’ye Klasik Batı Müziği Yolculuğu”adlı konser etkinliğiyle Denizlili sanatseverlere unutulmaz bir müzik ziyafeti yaşattı.

24 Mart akşamı, PAÜ Hasan Kasapoğlu Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen konserde, Mozart, Dohnányi, Haydn ve Schubert gibi birbirinden değerli Avrupalı bestecilerin eserleri, Çağ Erçağ’ınviyolenseli, Esen Kıvrak’ın kemanı, EfdalAltun’un viyolası ve Anıl Acun Kıvrak’ın flütüyle hayat buldu. Konsere gelenDenizlili müzikseverler, grubu dakikalarca ayakta alkışladı.

Konserin ertesi günü, değerli sanatçılar Çağ Erçağ, Esen Kıvrak, EfdalAltun ve Anıl Acun Kıvrak, müzik bölümü öğrencileriyle bir araya geldi. Atlas Gelişim Akademisi ve Hakkı Dereköylü Güzel Sanatlar Lisesi işbirliğiyle gerçekleşen buluşmada sanatçılar öğrencilerle, klasik batı müziği geçmişi ve Avrupalı bestecilerin hayat hikayeleri üzerine konuştular. Ayrıca deneyimlerini ve başarı öykülerini gençlerle paylaşan usta isimler, onların müzik kariyerleri için tavsiyelerde bulundular.

Çağ Erçağ, 1986 yılında girdiği Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarında JozsefGyörffy ve Prof. Doğan Cangal’dan eğitim aldı ve 1996 yılında pekiyi derece ile mezun oldu. Erçağ, öğrenimi sırasında Akdeniz Gençlik Orkestrası ile Fransa, Hollanda, Lüksemburg ve Mısır gibi birçok ülkede konser veren sanatçı, ayrıca LoisClaret’nin ustalık sınıfına katılma fırsatı buldu. Gürer Aykal, Fazıl Say, Ayla Erduran, Ayşegül Sarıca, Robert Cohen, Alexander Rudin ve Daniel Grosgurin gibi birçok sanatçıyla konserler verdi. 2007’de gerçekleştirilen 35. İstanbul Müzik Festivalinde Borusan Oda Orkestrası eşliğinde verdiği konserin yanı sıra Kıbrıs Müzik Festivali, Eskişehir Müzik Festivali, Mersin Müzik Festivali gibi birçok etkinlikte solist olarak yer aldı. Ayrıca Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İzmir Devlet Senfoni, Bursa Bölge Senfoni, Antalya Devlet Senfoni, Viyana Jeunesse Orkestrası ve Strasbourg’da Şişli Belediye Orkestrası eşliğinde solist olarak konserler verdi. 2003’te Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası solo viyolonseli görevine getirilen Erçağ, 2002’de kurdukları ve dört viyolonselden oluşan Çellistanbul, Ateek ve 2005 yılında Prof. Gürer Aykal’ın öncülüğünde kurulan Borusan Quartet’in üyesi. Müzik danışmanlığını AlbanBerg Quartet üyelerinden GerhardSchulz’un yaptığı Borusan Quartet’leMaximVengerov, JoshuaEpstein, Juilliard Quartet gibi kişi ve toplulukların ustalık sınıfı çalışmalarına katıldı. Yine Borusan Quartet’le Borusan Müzik Evi ve Kadıköy’deki Süreyya Operasında gerçekleştirdikleri düzenli sezon konserlerinin yanı sıra, başta Fransa, Almanya, Avusturya, İtalya ve ABD olmak üzere yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda turneye çıktı, konserler verdi. 2010 Mayısında ilki düzenlenen ve bugün Donizetti Ödülleri adı altında sürdürülen Andante dergisi Klasik Müzik Ödülleri töreninde “Yılın Oda Müziği Topluluğu” ödülü aldı. 2010 Mayıs’ında New York’taki Carnegie Hall’da finali gerçekleşen ve 88 oda müziği topluluğunun katıldığı 2010 ICMEC Uluslararası Oda Müziği Topluluğu Yarışmasında 1. olarak altın madalyanın sahibi oldular.

Borusan Quartet’le New York, Montpellier, Milano, Strasbourg, Boston’ın yanı sıra Ankara Müzik Festivali, Antalya Piyano Festivali, D-Marin (Bodrum), İstanbul Müzik Festivali, Merano (İtalya) ve Schleswig-Holstein (Almanya) gibi festivallerdeki konserler ve İzmir, İstanbul, Bursa, Eskişehir senfoni orkestraları eşliğinde solist olarak konserler veren Erçağ, mimar-fotoğraf sanatçısı Ahmet Ertuğ’un, babası Prof. Dr. Celal Ertuğ’un klasik müziğe olan sevgisi anısına alımına katkıda bulunduğu 1740 yapımı bir PetrusGuarneri viyolonsel çalıyor.

EfdalAltun, 1992 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Viyola Bölümünden Prof. Koral Çalgan’ın öğrencisi olarak mezun oldu. 1992-1998 yılları arasında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Viyola Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yaptı. Aynı kurumda yüksek lisans ve sanatta yeterlik programlarını tamamladı. 1999-2008 yılları arasında İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarında viyola ve keman dallarında öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1997-2011 yılları arasında grup şefi olarak, Borusan Oda Orkestrası ve Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın yurtiçi ve yurtdışında gerçekleşen çok sayıda konser ve CD çalışmasında yer aldı. 2007 yılından bu yana Borusan Quartet üyesi olarak pek çok ülkede, önemli salon ve festivallerde gerçekleşen konserlerde yer aldı. Aynı grupla New York’taki Carnegie Hall’da finali gerçekleşen 2010 ICMEC Uluslararası Oda Müziği Topluluğu Yarışmasında birinci olarak altın madalyanın sahibi oldu. Halen Borusan Quartet üyesi olarak çalışmalarına devam eden Altun, aynı zamanda Andante Klasik Müzik Dergisinde müzik mizah yazıları yazmaktadır. Altun, 2008 yapımı StefanoConia viyola ile çalmaktadır.

Esen Kıvrak, 1977 yılında Afyon’da doğdu ve keman eğitimine 1988 yılında İzmir Devlet Konservatuarında Prof. Hazar Alapınar ile başladı. 1995 yılında dünyanın önde gelen müzik okullarından biri olan Viyana Müzik Akademisi’nde Prof. Josef Sivo`nun sınıfına kabul edildi. Aynı yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yılın sanat alanında en başarılı genci seçilip burs alma hakkı kazandı. Kıvrak, 2001 yılında Viyana Müzik Akademisi Solistlik Bölümünde lisans eğitimini bitiren sanatçı, yüksek lisans eğitimini 2006 yılında Prof. Michael Frischenschlager’in sınıfında en yüksek derece olan “Takdir” ile tamamladı. Bilkent Senfoni, Borusan İstanbul Filarmoni, Toronto Gençlik Senfoni, EnsembleSalieri, Concertante Wien, Viyana Gençlik Senfoni, İzmir Devlet Senfoni, İzmir DESO, Bursa Bölge Devlet Senfoni, İstanbul Şişli Belediyesi Senfoni, İstanbul Devlet Senfoni, İstanbul Senfonietta, Antalya Devlet Senfoni, Eskişehir Büyüksehir Belediyesi Senfoni, Çukurova Devlet Senfoni, Ankara Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası gibi çeşitli orkestralar eşliğinde solist olarak konserler veren Kıvrak, birçok uluslararası organizasyonda Türkiye’yi temsil etti. 2005 yılında Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın ilk asil keman sanatçısı oldu. 2006′da Lizbon Metropolitan Orkestrası’nda konuk başkemancılık görevine getirildi. Üyesi olduğu Borusan Quartet ile ulusal ve uluslararası alanda birçok başarıya imza attı. Halen Borusan Quartet'deki görevini sürdüren Kıvrak, Borusan Kültür ve Sanat tarafından kendisine verilen 1776 yılı, LorenzoStorioni yapımı keman ile çalmaktadır.

Anıl Acun Kıvrak, 1997 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Flüt Anasanat Dalına kabul edilmesiyle çalışmalarına başladı. 2001 yılında 29. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, Genç Solistler Dizisi kapsamında Dolce Quartet ile bir konser veren Kıvrak, İ.Ü.D.K. Senfoni Orkestrası’nın üyesi olarak, 2002 yılında Fazıl Say’ın solist olarak yer aldığı Beethoven Müzik Festivali’ne katıldı. 2009 yılında yine aynı orkestra ile Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, Bakü Devlet Konservatuvarı ve Bakü Filarmoni Binasında olmak üzere iki konser verdi. 2000 yılında kurulan Marsyas Flüt Dörtlüsü ile birlikte 2002 yılında İş Sanat’ın düzenlediği ‘Parlayan Yıldızlar’ seçmelerine ‘Oda Müziği’ dalında katıldı ve İş Sanat Konser Salonu’nda bir konser vermeye hak kazandı. Aynı grup ile birlikte, Borusan Müzik Evi, İtalyan Kültür Merkezi, İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi, İTÜ Mustafa Kemal Anfisi, Boğaziçi Üniversitesi Albert LongHall ve Hollanda Konsolosluğunda konserler verdi. Ayrıca iki sene üst üste Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali’ne davet edildi. Birçok ulusal gazetede haberleri ve röportajları yayımlanan grupla birlikte, ulusal TV ve radyo kanallarında çeşitli programlara konuk olarak katıldı. 2009 yılında “Trio Ad Libitum” adıyla kurdukları grup ile Koç Üniversitesi Sevgi Gönül Oditoryumu, Türk-Amerikan Üniversiteliler Derneği, Avusturya Kültür Ofisi (İstanbul), Avusturya Büyükelçiliği (Ankara), Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Afyon Müzik Festivali başta olmak üzere birçok salonda konserler vermiş olup, çalışmalarına grup ile devam etmektedir. Kıvrak, 2008-2009 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarında başladığı yüksek lisans eğitimini 2011 yılında tamamlamıştır. Halen aktif olarak çeşitli orkestralarda çalmakta olup üyesi olduğu “Trio ad Libitum” ve “MarsyasFlute Quartet” ile konserler vermektedir.

Editör: TE Bilişim