Evlatlık verilen tek yumurta ikizini arayan Şeyman, bir iyi, bir kötü haber aldı... İkizi bulunmuştu... Ancak ikizini evlatlık alan aile “Ona bunu asla söyleyemeyiz” dedi. Şeyman bu haberle gözyaşlarına boğuldu.

 

Denizli’de oturan Şeyman Demirci 22 yaşında  Emine-Kadir Demirci çiftinin 5 çocuğundan biri. İki ağabeyi, iki ablası var. Üniversitede Maliye Bölümü’nde okuyan Şeyman, 3 ay sonra dünya evine girmenin hazırlıklarını yapıyor. Yıllar önce bir ikizinin olduğunu öğrenen Şeyman, düğününde ikizinin de olması hayaliyle bir umut Müge Anlı’nın programına başvurdu. Beklediği müjdeyi ise dün aldı. Anlı, ikizini evlatlık alan aileye ulaşmıştı. Şeyman’ın yüzü güldü, gözleri parladı..

 

KIZIMIZI VERMEYİZ

 

Yıllardır varlığından haberdar olduğu ve hasretini bulduğu kardeşine kavuşacaktı. Ancak o an beklemediği bir haber aldı. İkizini evlatlık alan aile, bu durumdan hiç hoşlanmamıştı. 40’lı yaşlarda çocukları olmadığı için geçim sıkıntısı çeken Demirci ailesinin ikizlerinden birini alan aileden anne S., nüfuslarına geçirdikleri kızlarını vermeyeceklerini söyledi. Şeyman’ın ikizini unutmasını isteyen anne S. şunları söyledi: “Çocuğumuz olmuyordu. Bir hemşire aracılığıyla Denizli Acıpayam Devlet Hastanesi’nde Demirci ailesinin ikiz kızlarının dünyaya geldiğini, durumlarının iyi olmadığını, ve kızlarından birini evlatlık vereceklerini öğrendik. Hemen hastaneye gitti. İkisi de yan yana yatıyordu.

 

SAĞDAKİNE ELİM GİTTİ

 

Elim sağdakine gitti. Aileyle konuştuk. Ve bebeği aldık. Alırken de, bir daha bebeği aramamaları konusunda anlaştık. Kızımızı son derece iyi şartlarda büyüttük. Şimdi önemli bir üniversitede okuyor. Evlatlık aldığımızı ve bir ikizinin olduğunu bilmiyor. Ben kızıma gözüm gibi baktım. . Ona asla ikizi olduğunu söylemeyeceğim.”

 

Bu konuşmayı öğrenen Şeyman “İkimiz de genç insanlarız. kardeşimi alıp götürmeyeceğiz ki. O anneye sesleniyorum. Bizi hastanede seçerken kardeşimi değil, beni de seçebilirdi. Benim üzülmemi ister miydi? İkizimi kendisi değil, annem doğurdu” diyerek ağladı.

 

ARİF VERİMLİ: ÇOK ZOR BİR DURUM

 

Psikiyatrist Arif Verimli “Bu çok insani bir problem. Çözülmesi son derece zor bir durum. Büyük düşün adamlarının bir araya gelip tartışması gereken önemli bir insanlık sorunu ile karşı karşıyayız. Ben bile bu konuyu kendi kendimle çok sık tartışırım. Bu konuda bana gelen ailelere yardımcı olurken kendi kendimle uzun uzun muhasebe yaparım” dedi.

 

İKİ TARAF DA KENDİNE GÖRE HAKLI

 

1- Böyle bir durumda evlatlık alan aileyi haklı bulunlar “Aile, öz çocukları gibi büyütüyor. Ona karşı sorumlulukları var. Kendi kanlarından olmasa bile doğal olarak onun zarar görmesini, üzülmesini, dünyasının değişmesini istemez” diyor.

2- Farklı düşünenler ise “Bir gün gerçeği başkalarından duyduğunda daha çok etkilenir” görüşünde.

 

BİRBİRLERİNİ HİSSEDERLER Mİ?

 

Uzmanlara göre ikizlerin çok karmaşık ve yakın ilişkileri vardır. Birbirlerinden farklı ortamlara erken tanıştırılan ikizler birbirlerinin nerede olduğu ve durumları ile ilgili devamlı huzursuzluk duyarlar ve bu yüzden öğrenme ve sosyalleşme gibi konulara konsantre olamazlar. Halk arasında da birine bir şey olduğunda diğerinin de o acıyı hissettiği inanışı yaygındır.

 

‘BİRBİRLERİNİN KOPYASIDIR’

 

Uzmanlar tek yumurta ikizleri ile ilgili şu bilgiyi veriyor: “Tek yumurta ikizleri adı üzerinde tek bir yumurtanın ikiye bölünmesi nedeniyle oluştuğu için bütün genetik yapıları dahil her şeyiyle aynıdır. Bu nedenle görüntüleri her zaman tıpa tıp aynı olur. Cinsiyetleri her zaman aynıdır.

Editör: TE Bilişim