Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından göl ve göletlerdeki su ürünleri stoklarının korunarak gelecek nesillere aktarılabilmesi için denetim ve kontrol hizmetlerinde kullanılmak üzere 2014 yılında alınarak hizmete sokulan tekneye ilave olarak 2 adetdaha yenimobilsu ürünleri Kontrol Teknesisatın alındı.

İl Müdürü Sezgin Kutlu yaptığı açıklamada “hedeflerinin 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu Kapsamında yapılacak denetim ve kontrollerdeetkinlik sağlamaktır.Etkin denetimlerle Işıklı Gölünde geçimini balıkçılıkla sağlayankooperatif üyelerimize sürdürülebilirlik temelinde hem sürekli bir gelir kaynağı oluşturmak, hemde Cindere, Derbent, Eşen, Yenidere, Beylerli gibi diğer göl ve göletlerimizde sportif amaçla olta balıkçılığı yapan vatandaşlarımızında balık stoklarındanuzun yıllar faydalanabilmelerini sağlamaktır.” dedi. Su ürünleri denetimleri kapsamında 2015 yılında 441 adet denetim ve kontrol gerçekleştirilmiştir. Bu denetimlerde yasal mevzuata aykırı balık avlamaktan 27.072 TL tutarında 32 adet İdari Para Cezası Kararı uygulanmış ve 5800 metre uzatma ağına el konulmuştur.

Denizli’nin su kaynakları açısından oldukça zengin bir potansiyele sahip olduğunu belirterek konuşmasını sürdüren Kutlu; “bu kaynaklar üzerinde kurulmuş 126 adet Alabalık Üretim Çiftliği bulunmaktadır. Çiftliklerde üretilen balıklar yine İlimizde bulunan özel sektör tarafından kurulmuş olan Su Ürünleri İşleme Tesisinde işlenerek taze, dondurulmuş ve füme fileto alabalık olarak AB ülkelerine ihraç edilmektedir.Bu ihracattan yıllık 10,5 milyon Euro İlimiz ve ülke ekonomisine döviz girdisi sağlanmaktadır.İhracatın yanısıra5 milyon TL değerindeki deniz ürünleri olan Çipura ve Levrek balığı da işlenerek yurt içi piyasaya sunulmaktadır.”dedi.

Ayrıca Alabalık yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Çameli bölgesinde yine özel sektör tarafından bu yıl içinde kurulmuş olan Su Ürünleri İşleme Tesiside faaliyete geçmiş olup ihracatına başlamıştır. Hedeflerinin önümüzdeki yıllarda bu iki  tesistenyıllık20 milyon Euro değerinde işlenmiş balık ürünlerini Denizli’den başta AB ülkeleri olmak üzere dünyanın değişik ülkelerineihraç etmek olduğunu belirtti.

 

Editör: TE Bilişim