Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) akademisyen, mühendis ve mühendis adaylarının ortak projeleri “ALATAY-EV” adlı elektrikli araç, TÜBİTAK’ın düzenlediği  yarışma da “Yerli Ürün Teşvik” kategorisinde birinci oldu.

PAÜ’nün bu yıl ilk kez katıldığı TÜBİTAK’ın Alternatif Enerjili Elektrikli Araç Yarışması’nın bu yıl 12’ncisi düzenlendi.PAÜ Ekibinin, ALATAYEV isimli elektrikli araçla katıldığı yarışma,Kocaeli Körfez Pisti’nde gerçekleştirildi..Danışmanlığını Yrd. Doç. Dr. Selim Köroğlu’nun, danışman yardımcılığını Yrd. Doç. Dr. Selami Kesler, Yrd. Doç. Dr. Erkan Öztürk ve Yrd. Doç. Dr. Özer Can’ın yaptığı, takım kaptanlığını Erkan Karakaş’ın üstlendiği, farklı disiplinlerden 25’e yakın mühendis ve mühendis adayının da görev aldığı PAÜ’nün ATAY20 Takımı, 47 üniversiteden katılımın olduğu yarışmada “ALATAYEV” ile birinciliğe oldu.

Proje Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Selim Köroğlu,günümüzde fosil yakıt kaynaklarının azalması, enerji talebinin artması ve küresel ısınma gibi çevresel faktörlerin de etkisiyle alternatif enerji kaynaklarına ve var olan enerji kaynaklarının en verimli şekilde kullanılmasına olan talebin arttığına dikkat çekerek sözlerine şunları ekledi:

 “Son yıllarda,sektördeki fosil yakıt bağımlılığının giderilmesi ve karbon emisyonlarının azaltılması noktasında hibrid veya tümü elektrikli araçların geliştirilmesine yönelik faaliyetler her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde de konvansiyonel araç üretimi konusunda kaçırılan fırsatın elektrikli araçlarda da kaçırılmaması için konuya oldukça yoğun bir ilgi var. Bizde bu yönde araştırmalar yapıyoruz. Güçlü bir proje ekibi ile çalışmalarımızı tamamladık. İlk kez katıldığımız yarışmada araçtaki altı yerli ürün bileşeninden beşini biz tasarladık ve birincilik ödülünü elde ettik.”

 

Editör: TE Bilişim