Denizli Sanayi Odası (DSO) Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, 21 Kasım 2018 tarihinde yaptığı açıklamada, son dönemde tekstil sektöründe yaşanan nitelikli insan kaynağı ihtiyacı konusunda çarpıcı tespitlerde bulunmuştu. Bir tekstil ülkesi olan Türkiye’de tekstil mühendisliği eğitiminin bugüne kadarki en zor günlerini geçirdiğini ifade eden Keçeci, üniversitelerin tekstil mühendisliği bölümlerine öğrenci yerleştirilemediği, bazı üniversitelerde bölümün kapandığı, birçoğunda ise kapanma noktasına gelindiğine dikkat çekmişti.

Denizli’de DSO’dan yakılan kıvılcımın, ülke genelinde karşılık bulduğuna değinen Keçeci’nin açıklamaları şu şekilde:

“Öğrencilerin üniversitelerin tekstil mühendisliği bölümüne ilgilerinin son derece azaldığını ve konunun giderek daha vahim hale geldiğini sizlerle paylaşmıştım. Bu haykırışımızın ulusal düzeyde yankı yarattığı ve farkındalık oluşturduğunu görüyoruz. Durum tespitimiz, 30 Kasım tarihinde Dünya Gazetesinde manşet olup tüm Türkiye kamuoyuna duyurulmuştu. Konunun bir memleket meselesi olduğu yönündeki çağrılarımızın bir karşılığını da bugün (05 Aralık 2018) tarihinde yayınlanan yine Dünya Gazetesinin haberi ile aldık.

Gazetenin ilettiğine göre, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) öncülüğünde, Tekstil ve Hazırgiyim İhracatçı Birlikleri ve Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası bir eğitim seferberliği başlatıyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile işbirliği içinde ilk 100 bine giren ve her yıl başarı ortalamasını koruyan öğrencilere asgari ücrete yakın teşvik verilmesi bekleniyor. Hem öğrencilerin burs alacağı, iş garantili hem de öğrencilerin eğitimleri devam ederken sanayi tesislerinde bir dönem boyunca aktif görev alabilecekleri bir sistemi hayata geçirmek için çalışılıyor.

Çabalarımızın sonucunda ilgili birlikler, dernekler, sendikalar, vb. kurumların harekete geçtiğini görmek son derece sevindirici.”

 

Editör: TE Bilişim