Denizli Ticaret Odası  Geka işbirliği ile Denizli Tekstil Yenilik ve Tasarım Merkezi 18 aylık çalışmanın ardından final defilesi Anemon Otel de  gerçekleştirilecek. Öncesinde düzenlenen basın toplantısında Başkan Necdet Özer ve Özlem Yıldız ile Mankenlerle soruları cevapladı. Özer "                                                                           

Denizli’de tekstilin kökeni, günümüzden binlerce yıl öncesine, Antik dönemlere dayanmaktadır. Bu temel uğraş, Çürüksu ve Büyük Menderes vadilerinin, Türkler tarafından iskân edilmesinden sonra da gelişerek devam etmiştir. Çürüksu ovasında yetiştirilen kaliteli pamuklar, iplik haline getirilir; birçok ot ve köklerden elde edilen boyalarla renklendirilmekte idi. Her iki türdeki iplik elyafının iyi nitelikli oluşu ve kuvvetlice eğrilmesi, kumaşın kaliteli ve uzun süre dayanmasını sağlıyordu.

Bu kumaşlar ilimizin adı ile anılır, yurtiçi ve yurtdışı pazarlara da ihraç edilirdi. İbni Batuta’ya göre, burada eşi benzeri olmayan altın işlemeli pamuklu elbiseler dokunurdu. 17. yüzyılda Denizli’yi ziyaret eden Evliya Çelebi de, beyaz pamuk bezin, benzerlerinden daha ince ve zarif olduğunu yazmaktadır. Bu ifadesine göre, kumaşların o dönemde dünyada üretilen kumaşlarla yarışacak düzeyde olduğu anlaşılmaktadır.

19. yüzyılın başlarına değin Denizli’de dokumacılık gerçek bir sanat niteliği taşımaktaydı. Bu dönemde, bölgedeki bez gereksinimini tamamıyla yöredeki üreticiler karşılıyordu

Günümüzde ise dokumacılık ve tekstil sanayileşmiş olarak ilimizde güçlü bir şekilde devam etmektedir. İlimizden yapılan ihracatın %66’sını tekstil sektörü gerçekleştirmektedir. 

Denizli’nin en önemli lokomotif sektörü tekstil için “Denizli Tekstil Yenilik ve Tasarım Merkezi”ni hayata geçirdik.

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) 2014 yılı Yenilikle Dönüşüm Mali Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazanan Denizli Ticaret Odası koordinatörlüğünde ve PAÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi ortaklığı ile tekstil sanayii Ar-Ge ve yenileşim sinerjisini, üretim ve üniversite araştırma kapasitesi ile güçlendirerek teknoloji ve tasarım yeniliğine öncülük edecek “Denizli Tekstil Yenilik ve Tasarım Merkezi” isimli proje sözleşmesi 3 Eylül 2014 tarihinde imzalanmıştır.

“Denizli Tekstil Yenilik ve Tasarım Merkezi”nin kurulma projesinin açılışı; 22 Kasım 2014 tarihinde bağlı olduğumuz ve yönetim kurulunda yer aldığımız Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu tarafından gerçekleştirilmiştir. Odamız 6. katında hizmet binasında açılan eğitim merkezimizde; çizim için özel masalar, tasarım programlarının yüklendiği bilgisayarlar, yazıcılar, tepegözler,  bir adet transfer baskı makinesi kısacası tasarım eğitimi için gerekli tüm ekipmanlar bulunmaktadır.

20’şer kişiden 2 grup öğrenciye 16 Aralık 2014-12 Haziran 2015 tarihleri arasında 6 aylık sürede toplam 192 saat tasarım eğitimi ve 96 saat tasarım yazılım programları eğitimi gerçekleştirilmiştir.

Aralarından seçilen bir grup çalışmalarına devam ederek 20 adet kıyafetin sunulacağı defile çalışmalarına katılmışlardır. Defilede 2016-2017 yıllarında öne çıkacak temalar, ilimizin tekstilde en önemli kumaşlarından olan Buldan bezine uygulanmaya çalışılmıştır.

Bu defilede sergilenen tüm kıyafetler, merkezimizde eğitim alan tasarımcı adaylarının kendi tasarımlarının yine kendileri tarafından kıyafete dönüştürülmesi ile meydana getirilmiştir. Tümünde hem tasarım eğitmenimiz Binnur Savaşçı’nın hem de tasarım eğitimi alan öğrencilerimizin emeği vardır.

Odamızın kuruluşunun 90. yılında, bölge insanımızın ekonomik ve ticari hayatına fayda sağlaması temennisiyle; başta destek sağlayan Güney Ege Kalkınma Ajansı’na ve emeklerinden dolayı projeyi birlikte yürüttüğümüz tüm kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür eder, projemizin tüm paydaşlarına ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim"DEDİ.

 

Editör: TE Bilişim