Tarım kesiminde yağışın henüz görülmemesi özellikle hububat ekilişlerinde tehlikeli boyuta ulaşırken, çiftçi son çare haftasonu yağmur duasına çıkıyor.

Meteorolojiden alınan bilgilere göre 4 Ocak tarihine kadar yağış beklenmiyor. Denizli’de son yağışlar 30 Kasım tarihinde metrekareye düşen 1.3 kilogram olarak görüldü. Meteorolojik kuralık yaşanmamasına karşın tarımsal kuraklık yaşanıyor. Ziraat Yüksek Mühendisi Dr.Kadir Kıran, ekimlerin sağlıklı olmadığını, yağışların gelmemesi ile kuraklık şiddetinin artacağına dikkat çekti. Denizli Merkez ovada çiftçiler, ektikleri hububattan iyi verim alabilmek için tohumların yeterince çimlenmesi gereken yağışları bekliyor. Bir türlü gelmeyen yağışlar tarım kesiminde tehlikeyi beraberinde getiriyor. Tarım kesimindeki bekleyiş günden güne yerini endişeye bırakırken, çiftçiler son çareyi geçtiğimiz haftasonu yağmur duasına çıkmakta buldu. 23 gün önce gerçekleşen son yağışlarla birlikte Kasım ayında toplam metrekareye 26.3 kilogram yağış düştü. Uzun yıllar ortalamasına bakıldığında ise metrekareye 58.6 kilogram yağış gerçekleşti.

Bu yılın toplamında Denizli de gerçekleşen yağış miktarı metrekareye 735.8 kg olurken, geçen yıl yağış miktarı toplamı ise metrekareye 604.8 kg olarak yansıdı. Meteorolojik anlamda kuraklığın olmadığını ancak tarımsal olarak ciddi kuraklığın yaşanmaya başladığına dikkat çeken Ziraat Yüksek Mühendisi Dr.Kadir Kıran, hububat alanlarında ki zararın giderek büyüdüğüne dikkat çekti. Kasım ayı itibariyle gerçekleşen ekimler karşısında gereken yağış miktarının gerçekleşmemesi ile ekili alanlarda ki durumu aktaran Kıran, toprağın gidek kuruduğunu ve yağış olmaması halinde kuraklığın ürünlerde kurumaları beraberinde getireceğini dile getirdi. Asıl tehlikenin önümüzdeki günlerde tüm bölgede ortaya çıkacağını ifade eden Kıran, önemli üretim kayıplarına neden olacağını, temennilerinin beklenen yağışların kısa sürede görülmesi olduğunu söyledi. İlk defa böyle bir durumla karşı karşıya kaldığını belirten Çiftçi, Osman Taslacı, arazinin 15-20 gün önce ekildiğini ancak çıkış olmadığını, çıkanlarında kurumaya başladığını söyledi. Çiftçilere önemli uyarıda bulunan Ziraat Yüksek Mühendisi Dr.Kadir Kıran, sulama imkanı olan üreticilerin yağmurlama sistemi ile sulamayı yapmalarını önerdi. Kıran, yağışsız dönemin 15-20 gün daha sürmesinin büyük sıkıntıyı getireceğini, hububatı kuraklığın vurabileceğini söyledi.

 

 

Editör: TE Bilişim