Denizli İhracatçılar Birliği (DENİEB) Eylül ayında Denizli’nin ihracatının yüzde 3 artışla 178 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı. Bu yılın ilk 9 ayında ki artışta yüzde 1.5 oldu.

 

Denizli ihracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert eylül ayı  ihracat rakamlarını değerlendirdi.  Kocasert: “Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)tarafından açıklanan ihracat rakamlarına göre, ülkemiz ihracatı geçen sene Eylül ayına kıyasla binde 8’lik azalışla 10 milyar 451 milyon USD olarak gerçekleşti. 1 Ocak-30 Eylül tarihleri arasındaki toplam ihracatımız ise yüzde2,7 azalış gösterdi. 2015 yılında Kurban Bayramı’nı yine Eylül ayı içerisinde kutlamıştık. Ancak; bayramın ilk günü perşembe idi. Bu sene ise bayramın ilk gününün pazartesiye denk gelmesi ve 9 günlük tatil, bu ay yaşanan binde8’lik ihracat kaybının temel sebebi. Yurt dışındaki alıcılarımızla olan ticari ilişkilerimiz biraz da bu nedenle sekteye uğradı.” Dedi.

 DENİZLİ İHRACAT PERFORMANSI EYLÜL AYINDA DİKKAT ÇEKTİ

 TİM tarafından kayda alınan Denizli ihracatı Eylül ayında, geçen seneye göre yüzde10’luk bir artışla, 213 milyon USD’den, 235 milyon USD’ye yükseldiğini ifade eden Kocasert: “Bu performansla en fazla ihracat gerçekleştiren 10 il içerisinde, İhracatını eylül ayında en fazla artıran ikinci il Denizli oldu. Ocak-Eylül aralığında ise Denizli firmaları tarafından yapılan toplam ihracat yüzde2,1 artarak, 2 milyar 045 milyon USD oldu. Denizli İhracatçılar Birliği tarafından kayda açıklanan ihracat Eylül ayında yüzde3 artarak 178 milyon USD olarak gerçekleşti. Ocak-Eylül aralığında ise, geçen sene aynı döneme kıyasla ihracat artış oranı yüzde1,5. İhracatımızda en çok paya sahip pazarlarımızdaki ihracat artışları dikkat çekiyor. Eylül ayında Avrupa Birliği ülkelerine olan ihracatımız yüzde3, Uzakdoğu ülkelerine olan ihracatımız ise yüzde0,6 artış gösterdi. 2016 yılının ilk 9 aylık döneminde ise, AB’ye olan ihracatımız yüzde5,4, Kuzey Amerika ülkelerine olan ihracatımız ise yüzde2,3 oranlarında arttı.” Açıklamasında bulundu .

 

İHRACAT ARTIŞIMIZ SÜRECEK

Dünya ticaretindeki daralmanın sürdüğünü kaydeden  Süleyman Kocaset önümüzdeki dönemdeki beklentileri de şu sözlerle açıkladı: “. OECD’den sonra Dünya Ticaret Örgütü de küresel büyüme tahminini aşağı yönlü revize ederek yüzde2,8’den yüzde1,7’ye düşürmüştü. Ülkemiz ise büyümesine devam ediyor. Yılın ikinci çeyreğindeki yüzde3,1’lik büyüme rakamıyla bir çok AB ve G-20 ülkesinden daha yüksek bir büyüme rakamına ulaşmıştık. İhracatımızda 2016 yılının ilk yarısından itibaren yakaladığımız ivmeyi, yılın kalan  3 ayında da devam ettirerek, yılsonu itibariyle ülke ihracatımızın bir önceki yıla göre artış kaydetmesini öngörüyoruz”

Editör: TE Bilişim