Denizli’de ikinci el araç alım satımı yapan galerici esnafının yaşadığı kaos yönetmelik değişikliği ile sona erdi. Daha önce bakanlar kurulu kararı ile ‘İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte’ değişiklik yapılmış, galerici esnafın kent içinden taşınmasının sağlanması için bir dizi tedbir alınmıştı. Taşınma işlemlerini gerçekleştiremeyen ve yönetmelikteki diğer şartları yerine getiremeyen galericilerin sayısının bir hayli fazla olması nedeniyle Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) girişimde bulunmuştu.

YÖNETMELİK NELERİ DEĞİŞTİRMİŞTİ
Yönetmelik kent içinde görüntü kirliliğinin yanı sıra trafik sorunlarına neden olan bina altı galerilerin kapatılmasını, galerici esnafın o iş için hazırlanmış sitelerde toplu halde faaliyet göstermesini işaret ediyordu.

Vergi kaçağının önlenmesi için galerici esnafının yetki belgesi ve yeterlik belgesine sahip olma zorunluluğu getirildi. Yeni işyeri açacak olan kişilerde de önce bu iki belgeye zorunluluk getirildi.
Değişiklik kayıt altında araç alım satım yapmayan, bir işyeri bile bulunmadan bu işi yapan kişilerin önüne geçerek vergi kaçağını ortadan kaldırmayı hedefliyordu. Bu nedenle galerici ruhsatı olmayan kişilerin yıl içinde üç araçtan fazlasını satmalarına yasak getirilmişti. Yönetmelik 1 Eylül’den itibaren yürürlüğe girmişti.

DENİZLİ’DE 100’E YAKIN ESNAF YÖNETMELİKTEN FAYDALANACAK
İşte bu yönetmelik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yeniden düzenlendi. Yönetmeliğin uygulama tarihi 2021 yılı Temmuz ayına kadar uzatıldı. Denizli’de yaklaşık 100 esnafın bu uzatmadan faydalanacağı belirtiliyor. Kentte yeni şartlara göre belirlenmiş özel alanlarda faaliyet gösteren 250’ye yakın da galerici bulunuyor.

İRDEM: SEKTÖRÜN İHTİYACI VARDI
Denizli Otomobilciler Derneği Başkanı Necip İrdem yönetmelikteki uygulama tarihinde yapılan ötelemeye sektörün ihtiyacı olduğunu hatırlatarak, “Son alınan süre iyi değerlendirilmeli. Şartlara uymayan esnaf arkadaşlarımızın bir an önce bu süreyi fırsata çevirmeleri gerekiyor. Denizlimizde özel alanlarda yer var” diye konuştu.

İrdem yetki ve yeterlik belgesinin gerekliliğine dikkat çekerek, “Daha önce isteyen herkes bu işi yapabiliyordu. Yetki ve yeterlik belgesi bir ciddiyet ve sorumluluk getirdi. Bu iki belge sahibi olmadan açma ruhsatı alınamıyor. Açma ruhsatı almak için de bir takım şartların yerine getirilmesi lazım.  Tüm bu tedbirler hem sektörün bir düzen altına alınarak vergi kaçağının önüne geçmek hem de bu işi yapanların tamamını kent merkezlerinden uzaklaştırarak düzen altına almak için getirildi” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim