DENİZLİ İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı okul ve kurumlarda görev yapan görme engelli öğretmenler, görevlerinde yaşadıkları sorunlar ve zorlukları seminerde okul müdürlerine anlattı.

Denizli'de görevli görme engelli öğretmenler, yaşadıkları sorun ve zorlukları seminerde paylaştı. Seminere Eğitimde Görme Engelliler Derneği Başkanı Emre Taşgın, Eğitimde Görme Engelliler Derneği Denizli İl Temsilcisi ve Pamukkale İncilipınar İmam Hatip Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Pınar Göcen ile Merkezefendi Eğitim Kurumları Yaptırma ve Yaşatma Derneği Denizli Görme Engelliler İlkokulu Rehber Öğretmeni Figen Ay, eğitimci olarak katıldı. İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz ve Şube Müdürü Fikret Sarısoy ve okul müdürleri de seminerde yer aldı.

Eğitimde Görme Engelliler Derneği Denizli İl Temsilcisi Türkçe Öğretmeni Pınar Göcen, görme engelli öğretmenlerin bazı endişelerle göreve başladıklarını, okulda engelli bir öğretmenle çalışacak olmanın verdiği bir takım kaygı ve tedirginliklerinde eklendiğini belirtti. Bu kaygı ve tedirginlikleri ortadan kaldırmak ve en azından açıklık getirmek için deneyimli öğretmenler ve sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla seslerini duyurmak istediklerini söyledi.

Merkezefendi Eğitim Kurumları Yaptırma ve Yaşatma Derneği Denizli Görme Engelliler İlkokulu Rehber Öğretmeni Figen Ay ise, görme engelli bireylerin yaşantılarıyla ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Görme engelliler hakkında çok merak edilen bazı noktalara değinerek, kendilerinin de rüya gördüğünü, günlük hayatta paraları basit bir cihazla tanıyabildiklerini ve yine renkleri de ayrı bir cihazla bildiklerini söyledi. Hayatlarını devam ettirirken en önemli yardımcılarının insanlara olan güven duygusunun olduğunu vurgulayan Figen Ay, "Görme engelliler normal bir insanın çok çok üstünde çaba göstererek öğretmen olabiliyorlar. Günümüzde görme engelli öğretmenlerimizin karşılaştığı sorunlar olarak da ön yargı, çevreye uyum, sınıf yönetimi ve teknolojiye uyumdur. Engelli bireylere sen yapabilirsin diyerek inanmalıyız. İnanın ki sen yapabilirsin ile çok iyi yerlere gelebilirler" dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, Denizli'de 23 engelli öğretmenin görev yaptığını belirterek, "Özel eğitimde model illerin arasındayız. Fiziki anlamda olsun hem de başarı anlamında olsun çok iyi bir noktadayız. Tüm bunlar sizlerin gayretiyle oldu. Engelli bireylerimiz ve öğretmenlerimiz bizim her şeyimiz. Sağlıklı bireyler olarak yaşadığımız hayatta bizde engelli olabiliriz ve bu bilinçle kurumlarımızda engelli meslektaşlarımıza ve öğrencilerimize en iyi çalışma ve eğitim alma ortamları oluşturmak zorundayız. Engelli kardeşlerimizin hayatlarını en iyi idame edebilmeleri için alt yapı sağlamaya çalışıyoruz" dedi.

 

Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, (DHA)

 

Editör: TE Bilişim