Çatalçeşme başta olmak üzere Denizli’nin hemen hemen her köşesinde bulunan hayır çeşmeleri kaliteli içilebilir suyun kanalizasyona akarak israfına neden oluyor. Bu çeşmelerden her yıl binlerce ton suyun boşa aktığını aktaran Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Hakan Şekerci, akan suların acilen kontrol altına alınması gerektiğini söyledi. Şekerci, Denizli’de yer altı su seviyesinde ciddi azalmaların olduğunu açıkladı.

Türk- İslam kültürünün en büyük özellikleri arasında yer alan hayır çeşmeleri günümüzde de yerini koruyor. Denizli’nin hemen hemen her köşesinde bir tane hayır çeşmesi görebilirsiniz. İnsanların temiz suya kavuşması ve susuz kalmaması için yeraltındaki kaliteli içilebilir suyun sondajla yeryüzüne çıkarılması ile oluşan çeşmelerin çoğunluğunda akan suyu kontrol edecek bir mekanizma yok. Her ne kadar hayır çeşmesi olarak öne çıksa bu çeşmelerden yılda binlerce ton su boşa akıyor. Yüzlerce yıllık çeşmelerin bulunduğu Denizli’de bu çeşmelere en büyük örnek Lise Caddesi üzerinde bulunan ve bulunduğu mekana adını veren Çatalçeşme. Adını bulunduğu bölgeye adını veren çeşmelere bir diğer örnek ise Dörtçeşme. Dörtçeşme’nin yanında Suluköprü’de ismini bu özelliğinden alıyor. Bazı yerlerinde 1 metreden bile suyun çıktığı Denizli’de zeminde su bolluğu yaşanıyor ama bu bolluk kuraklık ve bilinçsiz tüketimle artık kurumaya başladı. Eskiden İstiklal boyunca onlarca çeşmenin bulunduğunu ifade eden Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Hakan Şekerci, bu çeşmelerin artık kuruduğunu söyledi.  

SUYU KONTROL ETMEMİZ GEREKİYOR

Denizli’de Çatalçeşme başta olmak üzere çok sayıda akar hayır çeşmesinin bulunduğunu aktaran Şekerci, “Bu çeşmelerden akan suyu kontrol edemiyoruz. Binlerce ton su bu çeşmelerden kanalizasyona akarak boşa akıyor. Hayır yapacağım diye yapılan bu çeşmeler bildiğiniz israf yapan bir mekanizmaya dönüşüyor. Herkes su dolduruyor ama sonra o su gün boyunca boşa akıyor. Altı suyla kaplı Denizli’de taban suyu seviyesi hızla düşüyor. Dünyanın en büyük tehlikesi olan küresel iklim değişikliğinin kuraklığı da beraberinde getiriyor. Bu kuraklık 2007 yılında bir kere yaşandı. Devlet Su İşleri çoğu alanda sondaj çalışmasına izin vermedi. Bu yıl da buna benzer bir kuraklık tehlikesi hatta son 100 yılın en kurak yazı uyarısı yapılıyor. Ama biz yıllardır bu suların boşa akmasını seyrediyoruz. İlimizde hemen hemen her yerinde bu çeşmeler var. Yeni yeni yapılanlar vanalı yapılıyor ama eskilerden sular akmaya devam ediyor. Su akar Türk bakar dedikleri bu oluyor galiba. Binlerce ton suyun israf etmesini bir an önce durdurmamız gerekiyor” dedi.

İDARELİ KULLANMAMIZ GEREKİYOR

Türkiye’de su israfının üst düzeylerde olduğunu belirten Şekerci, “Her yıl milyonlarca ton suyu boşa akıtıyoruz. Evlerimizdeki çeşmelerden tarımda ve sanayide kullandığımız suya kadar birçok alanda suyu israf ediyoruz. Su rezervlerinin azaldığı bir dönemde suyu idareli kullanmalıyız. İlk önce bilinçlenmemiz gerekiyor. Kontrol mekanizmasını hayata geçirmeliyiz. Eğer suyumuzu boşa akıtırsak ileride yaşanabilecek sorunların da büyümesine engel olamayacağız” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim