Küresel ekonominin gündeminde, ‘genç işsizlik ve kadınların işgücüne katılımının iyileştirilmesi’ var

B20 Görev Güçleri Ortak Toplantıları’nın ikincisi Paris’te yapıldı. G20’ye üye olan-olmayan yaklaşık 300 katılımcının yer aldığı ve küresel ekonomideki sorunların ele alındığı toplantıda ‘genç işsizliği ve kadınların işgücüne katılımının iyileştirilmesi’ önerisi ilk sırada yer aldı.

B20 Türkiye ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Küresel büyüme oranları düşük, işsizlik oranları yüksekken B20'nin bir dakika bile dinlenmeye tahammülü yok.” ifadesini kullandı. Bu kapsamda, Türkiye dönem başkanlığının temel felsefesi olan yatırım, kapsayıcılık ve uygulama alanlarına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, bu yaklaşımların küresel krizin yavaş da olsa aşılmasında büyük yardımı olduğunu belirtti.

Hisarcıklıoğlu ayrıca, B20 Türkiye'nin politika geliştirme çabalarına ve aynı doğrultuda birçok ülkede iş dünyasının sorun ve önerilerini anlamak ve onları sürece dâhil etmek için yapılan bölgesel danışma toplantılarına dikkat çekti.

HİSARCIKLIOĞLU, GÖREV GÜÇLERİ’NİN ÖNERİLERİNİ ANLATTI

Hisarcıklıoğlu konuşmasında, görev güçlerinin önerilerini tek tek özetledi. Ticaret Görev Gücü’nün, küresel ticareti daha da kolaylaştırmak için ısrarcı olacağını ve bu amaçla oluşturulan Ticareti Kolaylaştırma Anlaşması'nın yaygın olarak imzalanması gerektiğini söyledi.

KOBİ’ler ve Girişimcilik Görev Gücü'nden de bahseden Hisarcıklıoğlu, "B20 KOBİ’lerin küresel pazarlara daha iyi entegre olabilmesini bir ihtiyaç olarak değerlendirmekte" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu bu kapsamda kurulan Dünya KOBİ Forumu'nun önemine işaret etti.

Hisarcıklıoğlu İstihdam Görev Gücünün önceliklerini de genç işsizliği ve iş gücüne kadınların katılım oranlarının iyileştirilmesi olarak açıklarken, Büyümenin Finansmanı Görev Gücü içinse "Bu görev gücünün temel amacı KOBİ finansmanını güçlendirmek" dedi.

 

Altyapı ve Yatırımlar Görev Gücü’nün önerilerini sıralayan Hisarcıklıoğlu, yatırım ekosistemini iyileştirmenin önemine vurgu yaptı.

Hisarcıklıoğlu son olarak, Yolsuzlukla Mücadele Görev Gücü’nün öne çıkan konusu G20 ülkeleri arasında şeffaf dijital gümrük prosedürlerinin ve sınırlararası sistemlerin geliştirilmesi hakkındaki görüşlerini dile getirdi.

  

Editör: TE Bilişim