Özel haber

Yaz saatinin kalıcı hale gelmesi sebebiyle hava henüz aydınlanmadan, alacakaranlıkta yollara düşen çalışanların ve öğrencin tepkisi büyüyor. Eğitim İş Denizli Şube Başkanı Kadem Özbay çocukların gün ışığından yararlanmaması psikolojisi de etkilediğini söyledi.

Bu yıl kaldırılan kış saati uygulaması en çok öğrencileri etkiledi. Karanlıkta okula giden öğrenciler, ilk dersi lamba yakarak işliyorlar. Öyle ki dersler 07.00'de başlıyor. Sabah okula giden öğrenciler ilk derste çoğunun uyuduğunun ve ilk dersin boşa gittiğini belirtiliyor.

GÜN DOĞMADAN DERS

Aslında ikili eğitim nedeniyle kış aylarında karanlık öğrenciler için hep sorundu. Çünkü derslerin yetişmesi için sabahçı öğrenciler saat 07.00'de derse başlıyor, öğlenciler de akşam 19.00'da dersten çıkıyor. Dolayısıyla bir kısmı karanlıkta okula gidiyor, bir kısmı da karanlıkta çıkıyordu. Bu konuya tepkileri dile getiren Başkan Özbay, “Denizli hala 07.00’da eğitime başlayan okullarımız var. İkili öğretim bitmemiş okullarımız var. 07.00’da okula başlayan bir öğrenci en geç saat 06.00’da kalkmış olması gerekiyor. Öğrencilerin büyük çoğunluğu 7'deki derse yetişmek için en geç 06.30'da evden çıkıyor. Yani güneş daha doğmadan. Veliler isyanda. Veliler çocukların çocuğun dersin il saatinde uyuduğunu söylüyor. İlk dersleri yapamadıklarını söylüyor” dedi.

ÇOCUKLARIN PSİKOLOJİ BOZULUYOR

Gün ışığından yararlanmayan çocuğun psikolojik durumun düşünmek gerektğinin altını çizen Özbay, “Çocuklarımızı olması gerektiği gibi gün ışığından yaralanacak şekilde bir düzenleme yapması gerekiyor. Türkiye’nin coğrafi konumu saatlerin değiştirilmemesine uygun değil.  Kalıcı yaz saati uygulaması yapılarak uygun olmadığı denenerek görüldü birçok şikayet geldi bu konuda. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı konuyla ilgili tekrar gözden geçireceklerini ifade etti. Yarım saat geri adım atılmayacağını açıkladı” dedi.  

4+4 ÇOCUKLARIMIZ HEBA EDİLİRKEN  ŞİMDİ İSE..

Özbay, açıklamasının devamında şunları söyledi:

“Geleceğimiz olan çocuklarımızın 4 + 4 ile heba edilirken bugünde güneşi görmeden eğitim öğretime başlamak zorunda kalıyorlar. Birinci dersler çocukların derse edepte olamadığı, uyuduğu, birçoğunun geç kaldığı öğreniyoruz. Bu konudan memnun olan kimseyi duymadım. Halkın çoğunluğun tepki gösterdiği konuda hala geri adım atılmadı. İstanbul’da hava neredeyse havanın aydınlanması 08.20’u buluyor. Denizli’de 1 buçuk saate yakın karanlıkta okula gitmek zorunda bırakılıyorlar. Çocuklar karanlıktan korktuğu karanlıkta okula gitmesi okul fobisi arttıracağı gibi psikolojik anlamda sıkıntılarda baş gösterecek. Gün ışığından maksimum yaralanacağı şekilde düzenleme yapılması gerekiyor.”

 

Editör: TE Bilişim