Denizli'de ve tüm Türkiye'de günden güne büyüyen nitelikli iş gücü eksikliği sorununa dikkat çeken Makina Sanayici İş Adamları Derneği başkanı Faruk Alyaz, “Nitelikli üretim yapmak ve 2023 hedeflerini tutturmak için mesleki eğitimin olmazsa olmaz olduğunu kaydetti.

Denizli Sanayi Odası ve Makina Sanayici İş Adamları Derneği'nin sanayi-okul işbirliğini geliştirmek amacı ile başlattığı destek turlarından biri daha Orhan Abalıoğlu Meslek Lisesi'nde gerçekleşti.

Okulda incelemelerde bulunan işadamları, öğretmenler ve öğrencilerden mesleki eğitimin sorunları, nitelikli iş gücü fırsatları ve olası işbirliği yolları hakkında bilgi aldılar. Denizli'de ve tüm Türkiye'de günden güne büyüyen nitelikli iş gücü eksikliği sorununa dikkat çeken Makina Sanayici İş Adamları Derneği başkanı Faruk Alyaz, “Nitelikli üretim yapmak ve 2023 hedeflerini tutturmak için mesleki eğitimin olmazsa olmaz olduğunu kaydetti. Mesleki eğitimi yalnızca işletmelerin iş gücü ihtiyaçlarını karşılaması açısından değil ülkenin topyekün kalkınmasını sağlaması adına önemli gördüklerini belirten Alyaz, "Meslek lisesi memleket meselesi" sloganı ile anlatılmaya çalışılan olgunun önemini Denizlili sanayiciler olarak çok iyi kavradıklarını, bu bakımdan sanayici-okul iş birliği için çalışmaların içinde olduğunu ifade etti. Ziyaret sonrası bir sonuç metni yayınlayan MAKSİAD'ın raporundan dikkat çeken maddeler şunlar oldu;

Endüstri Meslek Liselerine öğrenci yerleştirmede uygulanan “KONTENJAN” sisteminin olumsuzlukları mutlaka gözden geçirilmelidir. Sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü karşılaması açısından kritik öneme sahip meslek okulları ile sektör temsilcilerinin iletişimleri yetersizdir. Eğitim görmekte olan öğrencilerin çoğu, okul bünyesince ve endüstri kuruluşlarınca verilen imkanlardan verimli olarak faydalanamamaktadır.  Meslek Okulları'nın toplumsal algısı öğrencileri motive etmekten çok uzaktır.  Meslek okullarımızdan mezun olan öğrencilerin, sanayileşmiş diğer ülkelerde eğitim gören yaşıtlarına göre çok daha donanımsız olarak mezun olmaktadırlar. Teknik okullardan mezun olan öğrenciler sektörün ihtiyaç duyduğu insan gücünü, sayısal ve nitelik açısından karşılayamamaktadır. Endüstri Meslek Lisesi görüşmeleri ve incelemeleri sonucunda; tüm sanayiye hitaben bir sonuç-öneri raporu oluşturmayı amaçladıklarını belirten Faruk Alyaz, Orhan Abalıoğlu Meslek Lisesi gezisine katılan diğer işadamları Adnan Kaçar, Hilmi Konyalıoğlu, İ. Hakkı Gerelioğlu, Mehmet Özçınargibi, teknikeğitim gönüllülerindenoluşan diğer işadamlarımız ile birlikte DSO ve MAKSİAD adına meslek liselerine destek turlarına devam edeceklerini bildirdi.

 

Editör: TE Bilişim