Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, FETÖ ile bağlantılı şirketlere Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun kayyum olarak gönderilmesinin bu şirketlerle ilgili bankacılık risklerini ortadan kaldırdığını söyledi. Öte yandan Bakan Canikli, Türkiye Finans'da Boydaklar'ın yüzde 22 hissesi olduğunu belirterek, yönetimdeki kurul üyesinin istifa ettiğini hissenin de ana hissedara satılacağını kaydetti. Canikli ayrıca, kredi kartları ve tüketici kredileriyle ilgili bu hafta ya da gelecek hafta rahatlama sağlayacak düzenlemeleri getireceklerini bildirerek, ancak ince bir ayar yapılacağını kaydetti.

BAŞBAKAN Yardımcısı Nurettin Canikli, FETÖ soruşturması kapsamında kayyum atanan şirketlerle ilgili bankacılık sektörü üzerinde 4.2 milyar lira nakdi ve gayri nakdi risklerle birlikte toplamda 5 milyar liralık risk oluştuğunu belirterek, bu riskleri güvence altına almak için şirketlerin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilmesinin kararlaştırıldığını söyledi.

 

Canikli dün Türkiye Bankalar Birliği yönetimi ile bir araya geldi. Toplantı öncesinde Canikli, FETÖ şirketleri ile ilgili bankacılık sektörü ile ilişkilerin nasıl yürütüleceğine dair kaygı oluştuğunu belirterek, artık bu firmaların kendi sahiplerinden daha sağlıklı olarak Fon tarafından yönetileceğini ve bankacılık sektörünün muhatabanının TMSF olacağını söyledi.

 

Bu şirketlere kayyum atanmasının ardından şirketlere kredi aktarılmasında bankacılık sektörünün hassasiyet gösterdiğini vurgulayan Canikli, TMSF kararıyla bu olumsuzlukların kaldırıldığını belirtti. Bu kararla riskin minimum seviyeye ineceğini kaydeden Canikli, Fon'a verilen yetkinin geçici bir yetki olduğunu, ceza soruşturması ile durum ortaya çıktığında gerçekten kara para aklanmışsa devlete aktarılacağını, suç yoksa da sahiplerine iade edileceğini bildirdi.

 

KREDİ VERENİN SORUMLULUĞU

 

Canikli, yeni yapılacak bir düzenleme ile de FETÖ şirketlerine kredi verirken haberi olmayan bankacıların sorumluluğunun düzenleneceğini bildirdi. Bankacının şirkete kredi verirken FETÖ şirketi olduğunu bilmemesi halinde sorumluluğu olmayacağını anlatan Canikli, bunun yeni çıkarılan KHK'da düzenleneceğini kaydetti. Zimmet konusunun da tartışıldığını ifade eden Canikli, sistemdeki duruşu bozmadan aynı zamanda sorunu çözmek için çalışma yapacaklarını söyledi. Canikli, ayrıca daha önce iflas ertelemelerine ilişkin getirilen KHK düzenlemesinin de kalıcı hale getirileceğini bildirdi.

 

BOYDAKLAR, TÜRKİYE FİNANS HİSSESİNİ SATIYOR

 

CANİKLİ, Türkiye Finans'da Boydaklar'ın yüzde 22 hissesi olduğunu belirterek, yönetimdeki kurul üyesinin istifa ettiğini hissenin de ana hissedara satılacağını kaydetti. Bu arada TMSF yetkilileri, Boydak Holding ile ilgili mahkeme kararının henüz kendilerine ulaşmadığını belirterek, mahkemenin KHK'nın gereğini yaptığını, mahkeme kararı Fon'a ulaştığında Fon Kurulu'nun yeni kayyum atayabileceği gibi eskilerle de devam edebileceğini söyledi. Boydak Holding'ten Mustafa Boydak isetwitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Boydak Holding'in TMSF'ye devrine karar verilmiş. Kararı henüz göremedik. Elbette hukuki haklarımızı tümüyle kullanacağız. Hayırlısı olsun" dedi.

 

KARTLARA İNCE AYAR GELİYOR

 

BAŞBAKAN Yardımcısı Canikli geçmişte kredi kartları ve tüketici kredilerine ilişkin yapılan sınırlamaların amacına ulaştığını ve ters etki yapar hale geldiğini belirterek, ağustos tüketici enflasyonunun da daraltıcı düzenlemelerin rahatlatılması için cesaretlendirdiğini söyledi. Bu hafta ya da gelecek hafta rahatlama sağlayacak düzenlemeleri getireceklerini bildiren Canikli, ancak ince bir ayar yapılacağını kaydetti. Cari açığı artırıcı ithal oranı yüksek ürünlerde taksit sayısının artırılmasının düşünülmediğini vurgulayan Canikli, diğer alanların tümünde genişletici bir yaklaşım içinde olduklarını kaydetti.

 

MEVDUATTA FAİZ YARIŞI DURMALI

FAİZ oranlarının düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Canikli, konut kredilerinde yüzde 1'in altına inildiğini ancak ticari kredilerin de düşmesi gerektiğini ifade etti. Merkez Bankası'nın indirimlerinin diğer alanlara yansımadığını dile getiren Canikli, mevduat faizleri konusuna yoğunlaşılması gerektiğini söyledi. "Mevduat faizleri düşmeden diğerlerinin düşmesi zor gözüküyor" diyen Canikli, mevduatta aşırı rekabet yarışının durdurulması gerektiğini, mevduata verilen faizleri indirmeleri gerektiğini söyledi.

Editör: TE Bilişim