TİM Başkan Vekili Süleyman Kocasert, Denizli ihracatçılar Birliği tarafından düzenlenen ekonomik değerlendirme toplantısında ne konuştu.  Toplantıya Denizlili iş dünyasının önde gelen isimleri DENİB yönetim kurulu üyeleri ve ihracatçılar katıldı.

Kocasert"Dünyanın en önemli ekonomilerinden Almanya'nın yaklaşık yüzde 12, Fransa, İtalya, İngiltere'nin yüzde 13-15, bazı ülkelerin yüzde 22 oranında ihracatta değer kaybı yaşadığı bir dönemde, ülkemizin yüzde 8,7'lik kaybı bile başarılı olarak nitelendirilebilir" diyen Kocasert “Asıl sorun parite” dedi.

Kocasert, ihracatta Almanya'nın yaklaşık yüzde 12, Fransa, İtalya, İngiltere'nin yüzde 13-15, bazı ülkelerin de yüzde 22 değer kaybı yaşadığını belirterek, "Böyle bir dönemde Türkiye'nin yüzde 8,7'lik kaybı bile başarılı olarak nitelendirilebilir" dedi.

İhracattaki düşüşün sebeplerini anlatan Kocasert. Dolar-Euro paritesinde yaşanan sıkıntının altını çizdi ve  Denizli başta olmak üzere ülkemiz ihracatının önemli bir kısmının avro bölgesine olduğunu düşünülürse ve istatistiklerimizi de dolar olarak kayda aldığımız hatırlanırsa, geçen yıl bu dönemlerde 100 milyon avro ihracat yapıp, bunu 132 milyon dolar olarak kayda alırken, bu yıl 100 milyon avro ihracat yapıp 107 milyon dolar olarak kayda alıyoruz. Paritenin dışında bütün dünyada yaşanan ham madde fiyatlarında gerileme, başta demir, çelik ve petrol fiyatlarındaki düşüş dünya ticaretini değer bazında aşağı çekerken, ülkemizin ihracatının gerilemesinde de çok önemli rol oynadı."

Dünya ticaretinin yeterince büyümediği, gelişmiş ekonomilerin bile önemli sıkıntılar yaşadığı, özellikle yakın coğrafyada ciddi ateşlerin yandığı, sığınmacı ve terör olayları ile Rusya-Ukrayna arasında yaşananlarla "kriz dolu" bir yılın geride bırakıldığını belirten Kocasert, tüm bu gelişmelerden sonra pembe tablolar çizmenin gerçekçilikten uzak olacağını ifade etti.

Kocasert, "Bunlardan biri de her şeye rağmen istihdamın artmasıydı. Geçen kasımda dünyanın gözleri üzerimizdeyken siyasi istikrarsızlığın ortadan kalmasıydı. Önümüzde 4 yıl seçim olmayacak, bu süreci fırsat olarak görüyoruz. Bizler gerçek işimize, ekonomiye odaklanırsak, herkes üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirirse ve birtakım yapısal reformları yerine getirmekten çekinmezsek, 2016 başta olmak üzere 2017 ve 2018 yıllarına daha umutlu bakabiliriz" diye konuştu.

Kocasert, konuşmasının ardından  Denizli’de her yıl geleneksel hale gelen Ev ve Plaj giyimi tasarım yarışmasına katkı koyan Denizlili iki tasarımcı Vildan Çaputçu ve Mukaddes Başkaya’ya teşekkür plaketi verdi.  Plaket töreninin ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti 

Editör: TE Bilişim