Denizli Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi kadınlara yönelik "Şiddetsiz iletişim" konulu bir program düzenledi. Kent Konseyi’nde gerçekleştirilen programa Kent Konseyi Genel Sekreteri Baran Akın, Kadın Meclisi Başkanı Bilsen Özen, Kadın Meclisi yürütme kurulu üyeleri, Sümer ve Bağbaşı Mahallesi’nde yaşayan kadınlar katıldı. İletişim teknikleri ve yöntemlerini katılımcılarla paylaşan Klinik Psikolog Ahmet Oktay Taştekin, şiddetsiz iletişimin kişinin kendini keşfetmesini sağlayacağına dikkat çekti. Taştekin, “Şiddetsiz iletişim, kendimizi ifade etme ve başkalarını dinleme biçimimizi yeni bir çevreye oturtmamız için bize rehberlik eden şefkate dayalı bir yoldur. İnsanın doğasında var olan şefkati ortaya çıkararak aynı zamanda insanların birbirleri ile alışverişlerinde derin saygı ve anlayış zeminini oluşturarak herkesin ihtiyaçlarının gözetildiği eylemlerin gerçekleşmesine katkıda bulunma çabasıdır” dedi.

Empatinin önemi anlatıldı

Şiddetsiz iletişimin temelinde empati kültürünün yattığını ifade eden Taştekin sözlerini şöyle sürdürdü: “ Şiddetsiz iletişim, insanların bütün yaptıklarının arkasında bir ihtiyacı karşılama çabasının yattığı varsayımından ortaya çıkar. Şiddetsiz iletişim aslında gerçek bir empati kurduğumuz yaşam felsefesidir. Özellikle günümüzde kadınlara, çocuklara ve topluma yönelik gerçekleşen şiddet türleri göz önünde bulundurulduğunda hepimizin ortak faydası adına öğrenmemiz gereken bir yaşam ve iletişim stilidir.”

“Şiddetsiz iletişim barış yolunu açan iletişimdir”

Sosyal Hizmet Uzmanı Duygu Özdemir ise şiddetsiz iletişimin insan ilişkilerinde çok önemli bir rol oynadığına dikkat çekti. Özdemir, “Kendimizi ifade etme, başkalarını dinleme ve anlama biçimimize gönüldenlik, sadelik ve akış getiren bir yoldur. Bizi şiddet, öfke, doğru, yanlış, haklı, haksız döngüsünden çıkarıp, iletişimimize barış yolunu açan bir iletişim şeklidir.

Birbirimizin dünyasında neler olduğundan haberdar olmanın, yargılama yapmadan dinlemenin, konuşmanın, davranmanın, ihtiyaçlarımızın ve duygularımızın farkında olmanın, bilinçli tepkiler vermenin, candan bağlantılar kurmanın dünyasıdır şiddetsiz iletişim” dedi.

Editör: TE Bilişim