Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ocak ayın da bankalar ve BDDK ile bir araya geleceklerini söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, kredi kartı nedeniyle 2014 yılında 5 milyon 445 bin 308 kişinin tüketici hakem heyetlerine başvurduğunu bildirerek, Ocak ayın da bankalar ve BDDK ile bir araya geleceklerini söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleri ile bir araya geldi.

"DÜZENLEME YAPILACAK"

Genel Merkez'de gerçekleştirilen toplantı da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Tüfenkci, kredi kartı aidatını ve dosya masraflarına yönelik bir soru üzerine, bakanlığın bu konu üzerine bir çalışma yürüttüğünü hatırlatarak, "Bankalar birliğinin bizimle bir görüşme talepleri var. Bizler de bakanlık olarak görüşüp, tüketicilerimizin rahatlatacak yeni bir düzenleme yapılmasını istiyoruz.

"KARTLARIN ÇEŞİTLENDİRİLMESİNİ İSTİYORUZ"

Tüketici Hakem Heyetleri'nin üzerinde ki yükü almanın bir yolu da bu kart aidatlarının bir kurala bağlanması. Biz genel olarak BDDK ile konuşarak belli bir noktaya gelmek istiyoruz. Tüketicinin artık sürekli bireysel başvuru yapmadan, kartları çeşitlendirerek tüketiciye bilgi vermesini istiyoruz" diye yanıtladı.

Bakan Tüfenkci, ayrıca kredi kartı nedeniyle 2014 yılında 5 milyon 445 bin 308 kişinin tüketici hakem heyetlerine başvurduğunu açıkladı.

"RUSYA'DAN GERİ DÖNEN MAL SAYISI AZALMIŞTIR"

 Rusya ile yaşanan sorunlar neticesinde 2016 yılı ihracatına etkisini nasıl görüyorsunuz? sorusuna, "Biz gerilimi tırmandıran taraf hiç olmadık ve Rusya'ya karşı da bir yaptırım uygulamadık. Ambargo ve meselelerin biz diyalogla çözülmesini istiyoruz. Hiçbir ambargo uzun sürdürülebilirliği yok. En büyük neden bu ve Rusya ekonomisinin gelmiş olduğu durum en hesaplı, ucuz ithalatı da ambargo koyduğu mallarda Türkiye'den temin ediyor. Bu Türkiye haklarını cezalandırılması gibi bir nokta, zor durumda bırakma gibi bir nokta hesaplıyor Rusya ama aynı zamanda kendi halkını da cezalandırmış oluyor. İlerleyen günlerde bu nokta da zayıflama göreceğini öngörüyoruz. Son günler de bizim Rusya'ya karşı hem ihracatımız da ki rakamsal oranlar yükselmiş, aynı zamanda geri dönen mal sayısı da azalmıştır. Nisan, Mayıs gibi daha yumuşar diye düşünüyorum" cevabını verdi.

Bakan Tüfenkci, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bizim Rusya'ya 2014 yılında normal zaman da ihracat rakamlarımızla 2015'in kriz çıktığı 11'inci ayın 24'ün de ihracat oranımız yüzde 40 oranında düşmüş. Krizden dolayı değil. Geçen yıla göre zaten bir azalama var. Krizden dolayı bir azalma değil. Kriz çıktıktan ilk 15 gün içerisinde ihracat rakamlarımız düşük geliyor, ondan sonra belli bir aşama kaydettikten sonra ihracat rakamlarımız yükseliyor. Krizin ilk günleriyle şuana kadar yüzde 15 civarında yükselme var."

"DİREK RUSYA'YA İHRACAT YAPAMIYORSAK BALKANLAR MALLARIMIZI ALIYOR"

1 Ocak'tan sonra uygulanacak ambargonun Türkiye'yi çok fazla etkilemeyeceğine dikkat çeken Bakan Tüfenkci, bunun nedenin de Türkiye'nin krizi iyi yönetip Rus piyasasının yerine başka piyasalar ile anlaşılabileceğini söyledi. Tüfenkci, "Direk Rusya'ya ihracat yapamıyorsak Bulgarlar, Romanlar, Macarlar onlar gelip mallarımızı alıyorlar. Almanya gelir, Avrupa gelir yeter ki siz malınızı sağlam, rekabet edilebilir ürünler üretin" diye konuştu.

 İran sınır kapılarına ilişkin bir soru üzerine Bakan Tüfenkci, " İran ile 3 kapımız var. Esendere de biz gümrük kapısı inşa ettik ve 25 sonra bitmiş olacak. İrankarşı yollarını yapmıyor. Esendere de yol sıkıntısı var. Bizim kapı tamam kendi taraflarında sıkıntı var. Gürbulak sınır kapısına da en kısa zamanda gideceğim ve orada ki sorunları yerinde görüp, bir iddia var doğru mu değil mi? ona göre yeniden ya yapacağız ya da personel takviyesi yapacağız" yanıtını verdi.

'Doğu ve Güneydoğu'da yaşanan terör olayları nedeniyle en fazla zararı küçük esnaf görüyor' diyen Bakan Tüfenkci, "Bir yerde istikrar, huzur yoksa ciddi anlamda bir üretim kaybı oluyor. Karşımız da bir terör örgütü var ve her fırsatı kullanıyor. O bölge de yaşayan insanların, aşını, ekmeğini hendeklerle kapatan, kepenklerini kapatan işleri var. Kamyonları yakıyor, şoförleri tehdit ediyor. Üreten insanlardan haraç para istiyor. Genel anlamda Yüzde 15-20 civarında bir düşüş var" şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilişim