DENİZLİ'de makine üretimi yapan firmalar Denizli Sanayi Odası'nın (DSO) öncülüğünde AK Partili Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan'la bir araya gelip, Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması için yer istedi. Makine imalat sektörünün sorunlarının ve geleceğinin de konuşulduğu toplantıda makine imalatçıları daha önce Salihağa Bölgesi'nde tespit çalışmalarını yaptıkları bölgenin organize sanayi bölgesi için tahsis edilmesini talep etti.

Denizli Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıya Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ile Denizlili makine imalatçıları katıldı. Toplantıda makine imalat sektörü ile ilgili bilgi veren Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, sektörün Türkiye ihracatının yüzde 9'luk payını karşıladığını söyledi. Keçeci, gelişmiş ülkelerde bu oranın yüzde 20 olduğunu ve Türkiye'nin de gelişmiş ülkeler arasına girebilmesi için öncelikle makine sektörünün ihracattaki payını yükseltmesi gerektiğini vurguladı.

 

TÜRKİYENİN GELECEĞİ İÇİN MAKİNE SEKTÖRÜ DESTEKLENMELİ

Makine imalat sektörünün katma değer yaratma oranının diğer sektörlere göre daha yüksek olduğuna vurgu yapan Keçeci, "Makine sektörü bu yıl Denizli ihracatında, ihracat oranını arttıran tek sektör olarak kayda geçti. Bu sektör, hem Denizli'de hem Türkiye'de hem de dünyada önemli bir paya sahip. Buradaki sanayicilerimiz, demir yığınına zekasını vererek diğer sektörlere hizmet edecek makinelere dönüştürüyorlar. Denizli'nin, Türkiye'nin geleceği için bu sektörün desteklenmesi gerekiyor. Denizli'deki makine sektörünün temsilcileri teşvik ya da destek istemiyor. Sadece kendilerine yakışır ve hep bir arada olabilecekleri bir organize sanayi bölgesi istiyorlar" diye konuştu.

Keçeci, son iki yıldır makine imalat sektörünün DSO bünyesinde kümelenme çalışmalarının sürdürdüğünü, fuar ve eğitimlere katıldıklarını, sektören gelecek yıl savunma sanayine yönelik çalışmalara başlayacağını belirterek, makineciler arasında yapılan bir talep araştırmasında, Denizli'deki makine imalatçılarının en az 700 bin metrekare alana ihtiyaç duyduğunu gösterdiğini vurguladı.

 

1300 DÖNÜM YERİN TAHSİ İÇİN ÇALIŞILIYOR

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Osman Zolan, makine imalatçılarının yer talebini değerlendireceklerini ve ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Zolan, "Makinecilerin Ar-Ge ile bir arada olması lazım. Bir arada olmak kadar güzel ve doğru bir talep yok. Biz de bunun için elimizden geleni yapacağız" dedi. Denizli'de kuruluş çalışmaları süren Denizli Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Sanayi Odası'nın yüzde 55, Denizli Makine Sanayici İşadamları Derneği'nin yüzde 45, Denizli Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'nın yüzde 5 hisse oranıyla hayata geçirilecek. Salihağa Bölgesi'nde belirlenen 1300 dönüm yer için tahsisler ve uygunluk yazılarının alınmasına çalışılıyor.

Osman Nuri BOYACI / DENİZLİ, (DHA)

 

Editör: TE Bilişim