Kültür ve Turizm Bakanlığı birimlerinden edinilen bilgiye göre, Yenicekent Mahallesinde yer alan Tripolis Antik Kenti yakınlarındaki bir kum ocağında şaşkınlık yaratan bir lahide ulaşıldı. Kum ocağı sahibi duyarlı bir vatandaşın ihbarı üzerine Denizli Müzesi Müdürlüğünce yapılan yerinde inceleme sonrasında, kazı ve temizlik çalışmaları yürütülen alandan alınan lahit, temizlenerek Denizli Müzesi Müdürlüğüne nakledildi.

iki kısa kenarı ve bir uzun kenarı üzerinde kabartma figürler yer alan lahidin iki kısa cephesinin bir yüzünde Psykhe ve Eros betimlenirken diğer kısa yüzde ise Ganymedes ve Kharon betimlendiği belirtildi.
Figürlü olan uzun yüzde ise sırasıyla Hermes, Narkissos, Heroik pozda mezar sahibi, Herakles ve Thanatos yüksek kabartma şeklinde betimlendiği bildirildi. Diğer uzun kenarı ise kaba yontulu bırakılmış olup herhangi bir figür bulunmamakta. 60 santimetre yüksekliğindeki figürler burgu yivli sütunlar arasında kemer içerisinde betimlendiği bildirildi.

Üzerindeki betimlemeler göz önüne alındığında MS. 2-3. yüzyıllara tarihlenebilecek lahit, sanatsal özellikleri ile Denizli Müzesi koleksiyonu için de benzersiz bir ilk olma özelliği taşıdı.

Günümüze kadar gerçekleşen kazılar sonucunda çok sayıda tarihi eser çıkartılan Tripolis'in devasa büyüklükte olduğu ve tarihi şehrin tamamen ortaya çıkmasının uzun yıllar alacağı belirtilmekte.

LAHİT NEDİR?

Lahit (Lahd) Duvarları taş veya tuğla ile yapılmış, kapak taşlarıyla örtülü mezar.Önceleri yakılan ölülerin küllerinin saklandığı lahit'ler, sonradan birer mezar olarak kullanıldı. Lahitlerin birer oda veya küçük ev biçiminde yapılması, ölülerin öbür dünyada yaşayacakları inancından gelir. 

 

Editör: TE Bilişim