Milliyet Gazetesi yazarlarından Şükrü Andaç, Denizli'de ki son durumu bu kaleme aldı.

 Bursa ve Aydın sonrası seçim turu için ziyaret ettiğim üçüncü şehir Denizli oldu. 700 bin seçmeni bulunan Denizli 7 Haziran’la birlikte yine 7 milletvekili çıkaracak. Son seçimlerde Ak Parti 4, CHP 2, MHP 1 vekil çıkarmıştı. İktidar partisinde Ekonomi Bakanlığı görevini üstlenen Nihat Zeybekci Ak Parti’nin 1. sıra adayı. CHP’nin ilk sıra adayı ise partinin ön seçiminde 18 erkek adayı geride bırakarak ilk sırayı alan Melike Basmacı. ‘Kadın aday’ vurgusu Melike Basmacı, şehirde gerçekten güçlü biri olarak öne çıkıyor. Bir önceki seçimde yeri kontenjan adaya verildiğinden, üçüncü sıraya gerilemiş, vekilliği 17 bin oyla kaçırmıştı. Bu kez kendisi için garanti olarak vekillik yolu açılırken, bu seçimde üçüncü sıradaki adayı da Ankara’ya parti olarak taşımak için yoğun çaba harcıyor. Sanayici aile geçmişi de Basmacı’nın önemli avantajlarından biri.

Bu seçimlerde Denizli’de Ak Parti ve CHP iddialı sıralara kadın aday yerleştirdi, MHP’nin kadın adayı parti içinde son sırada yer aldığından pek şans tanınmıyor. HDP’de ise ilk sıra kadın adaya teslim edilmiş durumda ama ülke genelinde baraj aşılsa dahi Denizli’den vekil çıkarması büyük sürpriz olur. Ak Parti’nin en önemli kozu hiç şüphesiz, tek parti iktidarı devam ederse yeniden kabinenin ekonomi bakanlığı koltuğunda oturması beklenen Nihat Zeybekci. Bununla birlikte Denizlili beklediği yatırımları alamamanın eleştirisini yapıyor... Denizli’deki belediye başkanlığı döneminde yatırımlarıyla ve projeleriyle öne çıkan Zeybekci’nin, Bakan olduktan sonra şehirde bunların devamını getirmediğine inanılıyor. Yerel seçimlerde Ak Parti’nin Denizli’deki oy kaybı da buna bağlanıyor. ‘Kimseler gelmiyor’ Teşvik bölgesi sıralamasında çevre illere göre oldukça dezavantajlı bir durumda olduklarından dolayı yıllardır hiçbir büyük yatırım çekemediklerini ifade eden Denizlili işadamları, şehirde sadece yenileme yatırımları olduğunun altını çiziyor.

Aydın¬Denizli arasındaki otoyolun yıllardır yapılmamasının da kendileri açısından önemli eksiklik olduğunu ifade ediyorlar. “Denizli müteşebbis insanların yeridir” diyen işadamları, mevcut durumdan çok mutsuz. Turizm yatırımları tarafında cılız da olsa çalışmaların olmasına ise sevinir durumdalar. Siftahsız gün korkusu Ak Parti’nin büyük umut bağladığı esnaf cephesinde kentte bir sessizlik hakim. İç piyasada ticaretin daraldığı anlatılıyor, siftah yapmadan dükkanını kapatan esnafların sayısının gün geçtikçe artmasından korkuluyor. Bu yüzden de esnafın bir bölümü, “Derdimiz seçim değil geçim” diyor. Bununla birlikte Ak Parti’ye verdikleri desteği açık bir dille ifade eden esnafın sayısı da hiç az değil.

 Şehirde HDP’nin yaptığı çalışmalar ve enerjisiyle oylarını artıracağına kesin gözüyle bakılıyor ancak ‘Türk bayrağı’ hassasiyeti dolayısıyla bu partiye ilgi pek yoğun değil. Denizli’nin önde gelen sanayicileri ve yatırımcılarıyla konuştuğumuzda dört parti için şu başlıklar öne çıkıyor...

 Ak Parti: İktidar CHP: Vaat dolu MHP: Klasik HDP: Heyecanlı Ak Parti cephesi, Anadolu’nun birçok ilinde olduğu gibi Denizli’de de bir sürpriz beklemiyor. Büyük bir aksilik olmazsa oy oranlarını ve vekil sayılarını koruyacaklarına kanaat getirmiş durumdalar. CHP ile MHP ise bu kez oylarını ciddi oranda artırmayı hedefliyor.

Editör: TE Bilişim