Vatan gazetesinin haberine göre İstanbul, Denizli, İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında organize bir çete 50’nin üzerinde işadamını ilginç bir yöntemle dolandırdı. Piyasadan 20 milyon TL’ye yakın mal dolandıran çete elemanları bu malları yarı fiyatına piyasaya satıp kayıplara karıştı. 

Vatan gazetesinin haberine göre İstanbul, Denizli, İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında organize bir çete 50’nin üzerinde işadamını ilginç bir yöntemle dolandırdı. Piyasadan 20 milyon TL’ye yakın mal dolandıran çete elemanları bu malları yarı fiyatına piyasaya satıp kayıplara karıştı. Şüphelilerin bir kısmının Gürcistan’da bir kısmının Türkiye’de olduğu tespit edildi. 16 şüpheliden birinin ise Sarıyer’de 27 kişinin hayatını kaybettiği kaçak tekne faciasında ismi geçen firari şüphelilerden Nejat B. Büyükçekmece Cumhuriyet Savcılığı inceleme başlatırken, şüpheliler arasında piyasaya 15 Mayıs tarihinde ödenecek şekilde 100’ün üzerinde çek yazan Salih Uçar ile firmaları dolaşıp Uçar LTD. ŞTİ. adına mal alıp satan  N.B., H.B., Ü.B., K.K., K.S., E.G.B., U.A.B., M.P. ile paravan üç şirketin hesap akışlarındaki anormalliği görmezden gelip çek veren  Büyükçekmece’deki iki özel banka çalışanları yer alıyor.

BANKA ÇALIŞANLARI MERCEK ALTINDA

Müştekilerin avukatı Aysun Selçuk Sayın, yaptıkları araştırmada şüphelilerin kurduğu paravan şirketlerin 3 ay sözde ticaret faaliyeti gösterdiklerini söyledi. Sayın, “Henüz 3 aylık mazileri olan bu paravan şirketlere bazı banka çalışanları çek koçanı vererek, büyük dolandırıcılığa ortak oldu” diye konuştu.

BÖYLE DOLANDIRIYORLAR

Vatan’a konuşan müşteki avukatlarından Aysun Selçuk Sayın dolandırıcılığı anlattı: “Şüpheliler organize bir çete olarak çalışıyorlar. Örneğin, denizcilik alanında tecrübeli elemanlarını bir yat bayiine gönderiyor. Bayiye piyasanın altında bir teklif sunarak işletmeciden istedikleri model yat siparişi alıyor. Çete üyeleri bu siparişler üzerine bu yatları üreten firmalara giderek karşılıksız çeklerle özel yatlar yaptırıyor. Daha sonra aldıkları bu ürünleri anlaştıkları bayilere piyasanın altında satıyor. Buna benzer Denizli’de 30 tekstil firmasını da dolandırmışlar. Çete aynı şekilde bu kez tekstil alanında tecrübeli elemanlarını önce Antalya, İstanbul, Bodrum gibi yerlere göndererek buradan düşük fiyat teklifiyle işletmelerin istediği modelde havlu, bornoz gibi ürünlerin siparişini almış. Siparişleri alınca da Denizli’de dolandıracağı  üretici firmalara gidip bu modelde mal yapmasını istemiş. Dolandırdıkları herkese 15 Mayıs’a çek yazmışlar. 15 Mayıs’ta çekler karşılıksız çıkınca dolandırıcılık olayı ortaya çıktı. Şüpheliler o kadar organize ki dolandırdıkları bir müşteki firmaya tır dorsesi yaptırıp diğer dolandırdıkları müştekilerin kalan mallarını bu dorselere yükleyip Gürcistan’a kaçırmışlar.”

 

Editör: TE Bilişim