4.sü Düzenlenen Tavas Kızılca Mahallesi Rahvan At yarışlarına il ve ilçelerden ilgi oldukça büyüktü.

Geleneksel Spor Dalları Federasyonu ve Tavas Belediyesi ‘nin katkılarıyla, Kızılca Rahvan Atlı Spor Kulübü’nün öncülüğünde düzenlenen at yarışlarına Konya, Antalya, Isparta, Burdur, Afyon, Ankara, Muğla, İzmir, Aydın, Manisa, Uşak, Ordu, Samsun, Denizli, Tavas ve Kızılca’dan olmak üzere yarış kriterlerine uyan toplam 127 at, yarışlara katıldı. Bu yıl 4.sü düzenlenen rahvan at yarışları, Kızılca mahallesinde oluşturulan koşu pistinde gerçekleştirildi. Rahvan yarışçılarının büyük mücadele verdiği ve yüzlerce yarış severin büyük heyecanla takip ettiği yarışlar baş, başaltı, büyük orta, küçük orta, 3’lü taylar, 4’lü taylar, ithal A ve ithal B olmak üzere 8 kategoriden oluştu.

Aynı zamanda 2015 Yarış Ağası olan Muhammet Üzümyemez tekrar 2016 Kızılca Rahvan At Yarışları’nın Yarış Ağası olarak seçildi.

Çeşitli ilçelerinden gelen atların katıldığı yarışlarda Geleneksel Spor Dalları Federasyonundan 8 hakem, Hakem Heyetini oluşturdu. Büyük çekişmelerin yaşandığı ve 8 kategoride yapılan Rahvan At Yarışlarına Tavas Belediyesi ev sahipliği yaparken yarışları Ak Parti Milletvekili Cahit Özkan, Tavas Kaymakamı Dr. Osman Varol, Tavas Belediye Başkanı Turhan Veli Akyol, Ak Parti İlçe Başkanı Hüseyin İnamlık, Geleneksel Spor Dalları Federasyon Başkanı Mustafa Küçükmeral, Meclis üyeleri ve kurum müdürleri ile yaklaşık beş bin kişi yarışmaları izledi.

Ak Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan, “Milli İrade, birlik ve beraberlik diyoruz ya; milli beraberlik dediğimiz zaman bizim dinimiz, ezanımız, geleneksel değerlerimiz, at yarışlarımız, güreşlerimiz ve geleneksel sporlarımız akla geliyor. Onun için yarış ağamız ile Geleneksel Spor Dalları Federasyonu’muz yaptığı etkinliklerle ata sporlarımıza ve geleneklerimize sahip çıkarak, milli irade noktasında da bir bakıma nöbet tutuyorlar. Hayırlı, mübarek olsun” dedi.

Tavas Belediye Başkanı Turhan Veli Akyol, rahvan at yarışlarının yüzyıllardır Ege topraklarında yapıldığını belirterek, belediye olarak geleneksel değerlere sahip çıktıklarını söyledi. Rahvan atlarının koşmayıp hızlı yürüdüğünü, bu nedenle farklı bir yanının olduğunu belirten Akyol, üç yıldan bu yana gelenekselleştirilen rahvan at yarışlarına ev sahipliği yaparak, bu gibi spor faaliyetlerinin artarak devam edeceğini söyledi. Yarışların oldukça iddialı geçmesinden mutluluk duyduklarını belirten Başkan Akyol, “Atalarımızın yaşantı biçimi olan göçebe hayatta en önemli unsurların başında at gelmektedir. Atların ise daha iyi ve daha kaliteli olması açısından düzenlenen çeşitli yarışmaların başında rahvan at yarışları gelir. Atalarımız bu yarışlarla atlarının gücünü, savaş sanatını ve becerilerini test ederler. Bizler ise günümüzde bu kültürün yaşatılmasını arzuluyoruz. Osmanlı'dan beri yapılan önemli bir spor dalı olan bu yarışları düzenleyerek binlerce kişiye bu coşkuyu yaşattırmaya çalışıyoruz. İddialı bir yarış izledik. Yarışmalara katılan tüm rahvancılara ve yarışmalarda emeği geçen tertip komitesi ve görevli arkadaşlara teşekkür ediyorum” dedi.

DERECEYE GİRENLERE ÖDÜL VE KUPA VERİLDİ

4. Geleneksel Rahvan At yarışlarında başa yarışarak ipi göğüsleyen Mustafa Küçükmeral ve diğer kategorilerde dereceye giren at sahiplerine ödül ve kupalarını Ak Pati Denizli Milletvekili Cahit Özkan, Tavas Kaymakamı Dr. Osman Varol, Tavas Belediye Başkanı Turhan Veli Akyol ve Ak Parti İlçe Başkanı Hüseyin İnamlık verdi. Tavas Kızılca mahallesinde 4. sü yapılan Rahvan At yarışlarında dereceye giren at sahipleri ise şöyle.

Baş yarışında Mustafa Küçükmeral (Konya)- Alim Yavaş (Aydın)- Muzaffer Gebeşci (Denizli-Tavas)

Başaltı yarışında; Şahap Gürsoy (Ankara)- Mehmet Derilioğlu.

Büyükorta yarışında; Serhat Erişken (Menemen - İzmir)- Şeref Alpata (Afyon) – Ayvaz Çamdeviren (Nazilli).

Küçükorta yarışında; Mustafa Küçükmeral (Konya) – Erdoğan Yıldız (Antalya) – Murat Özen (Antalya).

Deste’de; Mustafa Küçükmeral (Konya) – Hamdi Cambazoğlu (Ödemiş - İzmir) – Mustafa Gülcü (İzmir)

Dörtlü Tay’da; Akif Bayram (Aydın) – Kemal Dinlemez (Ödemiş - İzmir) – Cevdet Ceylan (İzmir).

Üçlü Tay’da; Kemal Dinlemez (Ödemiş - İzmir) – Yakup Serçe (Seferihisar - İzmir) – Şevket Yapar (Nazilli - Aydın).

İthal A yarışında; Erdoğan Yıldız (Manavgat - Antalya) – Mustafa Küçükmeral (Konya) – Karanfil Kardeşler (İzmir).

Dereceye girdiler.

Editör: TE Bilişim