Denizli Haber - Mayer Dokuma Tekstil’in genç patronu Raşit Yeniçeri, Sadık Emre Çaputçu Binası’nda sergilenmesi için DEGİAD’a ilk basım “Nutuk” kitabı hediye etti.

Nutuk’un DEGİAD’ın ruhuna uygun olacağını düşündüğünü belirten Yeniçeri, “Bu kıymetli eserin yakışan bir yerde, yakıştığı gibi sergilenmesine aracı oldukları için DEGİAD yönetimine teşekkür ederim” dedi.

 “KOLLEKSİYONUMUN EN ÖNEMLİ PARÇASIYDI”

Mayer Dokuma Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Raşit Yeniçeri, DEGİAD’ın Sadık Emre Çaputçu Binasındasergilenmesi için derneğe ilk basım Nutuk kitabı hediye etti. Yaklaşık 10 senedir nadir eserlerle ilgilendiğini belirten Raşit Yeniçeri, ilk basım Nutuk’un da dahil olduğu koleksiyon içinde kıymetli gördüğü mektuplar, vasiyetler ve kıymeti herkesçe kabul görmüş nadir kitaplar olduğunu söyledi. Koleksiyonundaki kitapların birçoğunun Bulak Matbaası’nda, Matbaa-i Amire’de ya da dış matbaalarda basılmış, 150 ila 250 yaşlarında kitaplar olduğunu ifade eden Yeniçeri, “Ekseriyeti seyahatnameler, sefaretnameler, tarih kitapları ve manzum eserler. Astroloji ve matematik kitapları ve daha eski tarihli yabancı seyyahlar tarafından çizilmiş haritalar da var. Henüz bir Müteferrika nüshasına sahip olamadım. Fakat Nutuk, bu koleksiyonun en önemli bir parçasıydı” dedi.

DEGİAD’IN RUHUNA EN YAKIŞANI SEÇTİM

DEGİAD’ın yeni hizmete açılan binası Sadık Emre Çaputçu Yönetim Binası’nın çok şık ve temsil kabiliyeti bulunan bir bina olduğuna vurgu yapan Yeniçeri, Mimarı Buket Dalaman’ın, eşsiz zarafeti ve nazenin ruhunun binada tecessüm ettiğini söyledi. “Bu bina ziynetlerle zenginleştirilmeliydi” diyen Yeniçeri, “Nutuk’un orada sergilenmesinin DEGİAD’ın da ruhuna uygun olacağını düşündüm ve yönetime bildirdim. Nezaket gösterip kabul ettiler. Çok hoş şekilde muhafaza altına aldılar. Şu anda daha doğru bir konumda olduğuna inanıyorum” dedi.

NUTUK SAKLANMAMALI SERGİLENMELİ

Nutuk’un saklanmaması, bilakis sergilenmesi gereken bir eser olduğunu söyleyen Yeniçeri, “Türkiye’de üzerine en çok konuşulan kitaplar genelde okunmamıştır, okunmaz. Nutuk da her Türk vatandaşınca bilinen, fakat çok nadiren okunan bir kitaptır” dedi. Bu sorunun sebebinin Türk insanında değil eğitimcilerde aranması gerektiğinin altını çizen Yeniçeri, “Nutuk, bir açıdan köklü bir Türk geleneğidir. Bir zafername, sefername ve siyasetnamedir. İlkokul çocukları bunu nasıl okusunlar, kaldı ki ne anlasınlar. Baktılar okutamıyorlar, önce günümüz Türkçesi dedikleri 300 kelimeden oluşan dile çevirdiler, ardından sadeleştirdiler. Bazı konuları lüzumsuz görmüş olacaklar ki, cüret edip sadeleştirdiler. Tabii, içeriği tamamen boşaldı. Oysa Nutuk’u olduğu hali ile okursanız, müthiş analitik zekaya sahip bir kurmay görürsünüz. Henüz ilk sayfasında fark edeceğiniz şudur: Durum değerlendirmesi ve hasar tespiti yapan, ne istediğini ve bunları almak için elinde hangi kartların olduğunu bilen bir kurmay vardır” dedi.

BAŞKAN URHAN  “BİZİM İÇİN ONUR KAYNAĞIDIR”

Nutuk kitabının ilk basımını Yeniçeri’den teslim alan DEĞİAD Başkanı Hakan Urhan törende yaptığı konuşmada, 10 Kasım haftasında böylesine önemli bir hatıra için DEGİAD’ın tercih edilmesinin büyük bir onur kaynağı olduğunu dile getirdi. “Böyle değerli  bir hatıra için DEGİAD gibi önemli ve köklü bir kurumu, bağışa değer bulduğunuzdan dolayı çok gurur duyduk, onurlandık” diyen Başkan Urhan, Nutuk kitabının 10 Kasım haftasında DEGİAD’a armağan edilmesinin de farklı bir manası olduğuna dikkat çekti.

Nutuk’un ilk baskısı bir süre önce hizmete gerin DEGİAD Sadık Emre çaputçu Binası’nda yapılacak özel bir camekanlı bölümde sergilenecek.

Editör: TE Bilişim