Kurulduğu günden bu yana sokak hayvanlarına yönelik yaptığı çalışmalarla Türkiye'ye örnek olan Denizli Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Kliniği, sahipsiz hayvanlara umut olmaya devam ediyor. Sahipsiz hayvanların tedavi, aşı ve bakımlarını yaptıktan sonra aldıkları bölgeye geri bırakan klinik, istenmeyen ya da yaşam olanağı olmayan hayvanları ise Denizli Büyükşehir Belediyesi Beslenme Odağı'na götürüyor.

Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereği kurulmasının ardından Türkiye'de öncü olan Denizli Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Kliniği ve Beslenme Odağı, sokak hayvanlarına umut olmaya devam ediyor. 7 yıl önce kurulmasının ardından sahipsiz olarak yaşamlarını sürdüren hayvanların kısırlaştırılması, aşılanması ve parazit bakımını yaptıktan sonra küpe takarak kayıt altına alınmasını sağlayan Denizli Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Kliniği, 24 saat hizmet veriyor. Mesai saatleri dışında ve hafta sonlarında nöbetçi ekiplerle çalışmalarını sürdüren klinik ayrıca hasta ve yaralı hayvanların da tedavisini gerçekleştiriyor. Sadece sokak hayvanlarını değil yaban hayatında da yaralanmış bir çok hayvanı hayata döndüren klinik, gerektiğinde sokak hayvanlarını da ameliyat ederek hayatta kalmalarını sağlıyor. Tedavi süreci boyunca gözlem altında tutulan hayvanlar iyileşme süreci tamamlandıktan sonra da alındıkları yere geri bırakılıyor.

 

BESLENME ODAĞI EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Denizli Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarının sağlık kontrolleri dışında bakımını da üstleniyor. Bu iş için özel olarak hazırlanan yemek taşıma aracı tahsis eden Denizli Büyükşehir Belediyesi, çeşitli kurumlardan alınan yemek artıklarını da bünyesindeki Beslenme Odağına taşıyor. Ayrıca kuru mama takviyesi yapılan sahipsiz sokak hayvanlarının düzenli beslenmesi sağlanıyor. Büyükşehir Belediyesi Beslenme Odağı'ndaki hayvanlar kliniğin veteriner hekimleri tarafından düzenli olarak kontrol ediliyor. Hastalanan ve yaralanan hayvanlar tedavi edilerek, sağlığına kavuşturuluyor. Yavru köpeklerin ise karma aşıları ve parazit tedavileri rutin aralıklarla yapılıyor. Bulunduğu bölgede istenmeyen, zarar gören, yemeğini bulamayan, sahipsiz hayvanların burada bakım ve beslenmesi de sağlanıyor. Tüm bunların yanında hayvanseverler de beslenme odağına gelerek hayvanları besleyip, ilgilenme imkanı bulabiliyor. Hayvanları sahiplenmek isteyen hayvan severler ise ücretsiz olarak istediği hayvanı sahiplenebiliyor.

 

DOĞAL ORTAM YARATILIYOR

Denizli Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Kliniği Veteriner Hekimi Emine Dangal, klinikte izlenen süreçle ilgili bilgi vererek, sokak hayvanlarının aşılama, kısırlaştırma ve parazit tedavilerini gerçekleştirdiklerini söyledi. Dangal, "Tedavisini tamamladığımız hayvanlara küpe takarak kayıt altına alıyoruz. Daha sonra topladığımız bu hayvanları aldığımız bölgeye bırakıyoruz. Alındığı bölgede zor şartlar altına yaşayan hayvanlarımızı ise beslenme odağına getiriyoruz. Burada hayvanlarımız doğal bir ortamda ve oldukça mutlular. Veteriner hekimler olarak sürekli kontrollerini yapıyoruz. Hasta olanlar varsa gerektiğinde kliniğimize götürüyoruz. Mümkünse de tedavisini burada yapıyoruz" dedi. Hayvanseverlerin beslenme odağına gelerek vakit geçirebileceğini anlatan Dangal, vatandaşların hayvanları besleyebileceklerine dikkati çekti.

 

"İMKANI OLANLAR SAHİPLENSİNLER"

Denizli Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Kliniği Veteriner Hekim Hasan Kılıç, "Beslenme odağında 400 köpek bulunuyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından buradaki hayvanların sağlık ve yiyecek ihtiyaçları karşılanıyor. Beslenme odağımız düzenli olarak ilaçlanmakta, hayvanlara ve insanlara zararlı olabilecek, bit, pire, karasinek, kene gibi zararlıların üremesi engelleniyor. Vatandaşlarımız vakit ayırıp buraya gelerek hayvanlarımıza sevgi göstersinler, imkanı olanlar sahiplensinler" tavsiyesinde bulundu.  

Editör: TE Bilişim