Pedodonti Uz. Dr. Ayşe Utku Köyoğlu süt dişlerin normal dişlere oranla daha çok organik madde içerdiğinden dolayı çürümeye daha yatkın olduğunu ve hızlı çürüdüğünü açıkladı.

 

Köyoğlu: “Çocuklar, çürüğün erken döneminde görülebilen soğuk sıcak hassasiyeti ve hafif ağrı gibi sinyalleri zamanında yorumlayamazlar. Olayı ancak dayanılamayacak kadar ağrı olmasında fark ederler ki bu durumda çok geç kalınmış olabilir. Çocuklar ağız bakımına da yetişkinler kadar dikkat edemezler. Çocuğun el becerisi, merakı ve ebeveynlerin tutumu diş fırçalama alışkanlığını belirler. Özellikle annelerin sıklıkla yaptığı bir hata da emzik ya da biberonu şeker, reçel vb. gibi gıdalara batırarak çocuklara vermeleri veya uyku aralarında şekerli süt, meyve suyu gibi gıdalara alıştırmalarıdır. Böylece beslenme düzensizliğinden dolayı dişler çürümeye yatkın hale gelir” dedi.

 

Çürüğün tamamen engellenemeyeceğini ancak çürük sayısını azaltmaya yönelik bir takım işlemlerin yapılabileceğini anlatan Utku Köyoğlu; “Diş çürükleri genellikle azı ve küçük azı dişlerinin, çiğneyici yüzlerinde bulunan fissür adı verilen oluklarda başlar. Fissür örtücü malzemeyle olukların üzeri kapatılıp o bölgeye mikrop, yemek arttığı vs. sızması engellenerek çürük başlaması önlenir. Bu işlem, 6 yaşından itibaren çıkan kalıcı azı ve küçük azı dişlerine de uygulanabilir. Ayrıca dişlere yüzeysel florür uygulaması da çürüğe karşı direnci arttırır” dedi. Süt dişlerinin önemine de değinen Utku Köyoğlu, “ Süt dişlerinin birinci görevi çocuğun beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır” diye konuştu.

 

SÜT DİŞİ KENDİNDEN SONRAKİ KALICI DİŞE REHBERLİK EDER

Süt dişlerinin kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için koruduğunu ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yaptığını belirten Pedodonti Uz. Dr. Ayşe Utku Köyoğlu tedavi edilmeyen süt dişi çürüklerinin ağrı, kötü koku, çiğneme zorluğu, beslenme bozukluğu ve çirkin görüntüye yol açtığını söyleyerek şöyle devam etti: “Bu dönemde tedavi edilmeyen diş bozuklukları ileride diş çarpıklığı, çene gelişiminde bozukluk ve genel sağlık problemlerine (romatizmadan kalp rahatsızlıklarına kadar) sebep olabilecektir. Dolayısıyla süt dişlerindeki çürükler, ‘nasıl olsa yerine yenileri gelecek’ yanılgısına düşmeden tedavi edilmelidir. Süt dişlerindeki çürükler, ağrı ile çocuğun çok küçük yaşlarda tanışmasına ve gelecekte bazı fobileri olmasına neden olabilir. Ayrıca bu çürükler süt dişlerinin çok erken kaybına neden olabilir” diyerek sözlerini tamamladı.

 

 

Editör: TE Bilişim