Teknoloji dediğimiz şey bilim adamları tarafından geliştirilen bilimsel bilginin hayatımızı kolaylaştırmak için günlük hayatta kullanılır hale getirilmesidir. Günümüzde iletişim, ulaşım, ev işleri, eğlence ve öğrenmede teknolojiden yoğun bir şeklide faydalanmaktayız. Teknolojinin faydaları elbette ki saymakla bitmeyecek kadar çok.

Teknolojinin doğru kullanılmadığı için gelişim çağındaki çocukların birçok zarar verdiğinin altını çizen GETUP Denizli Eğitim Koordinatörü Zehra Altunbaş, "Çağımızın önemli problemlerinden biri olan dikkat problemlerinin arkasında yatan en önemli faktörlerden biri teknolojinin, özellikle zaman sınırı koyulmadan ve bilinçsizce, çocuklarımız tarafından kullanılmasıdır.

Teknoloji nasıl oluyor da bizlerin özelliklede çocuklarımızın dikkat problemleri yaşamalarına sebep olabiliyor. Bizler insan olarak önce belli başlı alışkanlıklar ediniyoruz ve daha sonra bu alışkanlıklar hayatımızın vazgeçilmezleri haline geliyor. Uzun Süre Tv izleyen ya da bilgisayar oyunlarıyla vakit geçiren bir beyin oradaki hızlı geçişe adapte olmaya başlıyor. Tvde ya da bilgisayar oyunlarında bir saniyede yirmi beş fotoğraf hızlı bir şekilde akmaktadır. Bu dakikada bin beş yüz saatte de doksan bin fotoğraf demektir. Bu hızlı akışa uyum sağlayan ve alışan beyin, durağan günlük hayatta ister istemez odaklanma problemleri yaşayacaktır.

 

DURAĞAN OBJELERLE KARŞILAŞIYORLAR

Örneğin kitap okurken, bir proje üzerinde çalışırken, öğrenciler okulda ders dinlerken veya evde ders çalışırken Tv ve bilgisayar oyunlarına göre daha yavaş ve durağan objelerle karşılaşmaktadır. Öğrenci bilgisayarda oyun oynarken bir dakikada bin beş yüz farklı fotoğrafla karşılaşırken ders çalışma durumunda hala aynı sayfada hatta öğrencinin okuma hızına bağlı olarak belki hala aynı satırda olacaktır. Hızlı akışa alışan beynin bu yavaşlamaya uyum sağlayamaması da haliyle kaçınılmaz olacaktır.

Bu durum bizim karşımıza dikkat problemi olarak çıkar. Dikkatini toplayamayan çocuk dersi dinleyemez, dersten bir şey anlayamadığı için davranışları değişmeye başlar ve özellikle olumsuz davranış problemleri ortaya çıkarak, evde ve okulda saldırgan davranışlar sergilemeye başlar" dedi.

 

ÇOCUKLARDA HAFIZA PROBLEMİ

Velilerin farkında olmadığı en önemli durumlardan birinin çocuğun yaşamış olduğu hafıza problemi olduğuna değinen Altunbaş, " Velilerimizle yaptığımız bire bir görüşmelerde, örneğin; “benim çocuğumun hafızası çok iyi, iki sene önce gittiğimiz bir tatili ayrıntılarıyla hatırlayabiliyor” demektedirler. Bu durum hiperamnezi fenomeni olarak adlandırılmakta olup, unutmanın tam tersidir.Hafıza probleminden kastımız bilgiyi öğrenme amaçlı depolama ve geri istendiğinde hatırlayabilme becerisidir. Çünkü bu gün kesin olarak bildiğimiz verilerden biri de dikkat problemi yaşayan bir çocuğun yanında mutlaka hafıza problemi de yaşadığıdır.

Beynimiz içerisinde bulunan yüz milyar nöronun bir biriyle bağlantılar kurması sonucu öğrenme olayı gerçekleşir ve bir nöronun on bin adet bağlantı yapma kapasitesi vardır. Sağlıklı bir öğrenmenin gerçekleşebilmesi için iki nöron arasında bilginin elektrik akımı şeklinde transfer edilmesi gerekir. Aşırı derecede teknoloji kullanan bir bireyin, gerek nöron kaybının daha fazla olması gerekse nöron bağlantılarının yeterince olmaması nedeniyle bilgiyi kaydetmede ve gerektiğinde hatırlamada sorunlar yaşayacaktır. Teknolojik gelişimin karşımıza çıkardığı önemli problemlerden birisi de çocukların sosyalleşme problemidir. Tv ve bilgisayar oyunlarında gereğinden fazla vakit geçiren çocuklarda dil gelişimi başta olmak üzere birçok problem yaşamaktadır. Hepimiz bugün evimizde tv izleyebiliyorken misafir geldiğinde veya misafirliğe gittiğimizde tv açıkken hiçbir sohbet olmadan sadece tv seyrediliyor.  Çocuklar içinde durum maalesef aynı teknolojiyle eğlenmesini öğrenen çocuklar akranlarıyla oyun kuramamakta ve buda sosyal becerileri kazanmalarında çok ciddi problemler ortaya çıkarmaktadır.

Çocuktan yetişkine birçok kişi günümüzde teknoloji bağımlısı haline gelmiş, tv, telefon, bilgisayardan herhangi biri hayatının o anında yanında ve kullanımında değilse ciddi yoksunluk problemi yaşamaktadır.

Teknoloji çağımız dünyasında önemli bir gereklilik olmakla birlikte yapılması gereken en önemli şey onu doğru kullanabilme becerilerinin kazanılmasıdır" diye konuştu.

Getup Denizli

15 Mayıs Mahallesi 789 Sokak Evran Urhan İş Merkezi No:4 Kat:2 Daire:19

Tel: 0258 211 11 08

[email protected]

[email protected]

[email protected]

 

 

Editör: TE Bilişim