Çocukların sağlıklı aile ortamlarında büyüyebilmeleri için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından çıkartılan ‘Koruyucu Aile’ projesinde Denizli Türkiye’de ilk 10 içinde bulunurken Ege Bölgesinde de 2. sırada yer aldı.

 

Denizli'de 2000’li yıllarda başlayan ve halen Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlünce Koruyucu Ailelerle birlikte yürütülen bu hizmette Bakanlığın toplu bakım modellerinden çocuğun aile ortamında bakım sistemlerini belirleyici hizmet modeli olarak benimsemesi ve Koruyucu Ailelerin ve yanındaki çocuklarımızın her türlü ihtiyacını karşılayacak şekilde yasal düzenlemeleri yapması ile birlikte 2003 yılında 9 Koruyucu Ailenin yanında 9 çocuğun bakımı yapılmakta iken bugün bu sayı 92 Koruyucu Ailemiz yanında 120 çocuğa ulaştı. Bu çocukların 18’ i engelli çocuk statüsünde bakım almaktadır. Türkiye genelinde halen 3 bin 514 Koruyucu Ailenin yanında 4 bin 283 çocuğun bakımı sağlanmaktadır.

2004 yılında Koruyucu Aile olmak için Denizli Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğün 2 aile müracaat ettiğini  bugün bu sayının 347’ye ulaşarak Türkiye’de Denizli'de birinci sıraya taşımıştır. Türkiye genelinde halen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığın bağlı İl Müdürlüklerin Koruyucu Aile olmak için müracaat edenlerin sayısı ise 4 bin 142 olarak açıklandığı belirtildi.

 

AMACIMIZ İLK SIRAYA YERLEŞMEK

 

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Denizli İl Müdürü Ahmet Altın şunları söyledi. “Hedefimiz; Koruyucu Aile yanına yerleştirilen çocuk sayısı bakımından ilk 10 il arasında yer alan ilimizin, halkımızın duyarlı yaklaşımları ile birlikte ilk sıraya yerleşeceğini ve devletimizin koruması altına alınan tüm çocuklarımızın kurum bakımına yerleştirilmeden öz ailelerine döndürülünceye kadar ki süreç içerisinde Koruyucu Aile yanında çocuğun psiko-sosyal gelişimini sağlıklı bir şekilde sürdürmesi ve ülkesine yararlı bir birey olarak yetişmesini sağlamaktır. Gelin bu hedefleri birlikte gerçekleştirelim.

 Koruyucu ailelere ihtiyaçlarının karşılanması için devlet olarak birçok desteğin sağlandığını ifade eden Ahmet Altın; “Koruyucu Ailelerimize bakım sorumluluklarını üstlendikleri çocuklarımızın tüm ihtiyaçlarının karşılanması için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak yanlarındayız. 0-3 yaş grubu çocuklarımız için 407,24, 3-5 yaş 610,86, 6-14 yaş 722,97, 15-18 yaş 787,48, Yükseköğretim 891,66 TL ayrıca okul servis ücretleri (157 TL ), meslek edindirme kurs ücretleri (1.337 TL), SBS (2.514 TL) ve Üniversite Hazırlık Kurs Ücretleri (3.917 TL) karşılanmakta ayrıca Koruyucu Ailenin SGK’ya kayıtlı olmaması halinde İsteğe Bağlı Sigorta Prim Tutarı olan 384,48 TL talebi üzerine ödenmekte böylece Koruyucu Ailemizin emekli olması sağlanmaktadır.” dedi

 

Türkiye'de taraf olduğu çocuk haklarına dair sözleşmelerde çocuğun yetiştirilmesi ve geliştirilmesi sorumluluğunun ilk önce anne ve babaya ya da durum gerektiriyorsa yasal vasilere düştüğünü ifade eden Ahmet Altın sözlerini şöyle sürdürdü. “Çocuklarımızın anne-baba veya yasal vasilerince bakımı mümkün olmaması halinde ise bu görev devletimize düşmektedir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın bu görevi elbette ki devletimiz adına çocuğun yetiştirilmesi konusundaki sorumluluklarını kullanmada ana–baba ve yasal vasilerin durumlarına uygun yardımı ve desteği ailelere çocuğu bulunduğu ortamdan ayırmadan yürütmeyi hedeflemekte politikalarını bu yönde belirlemektedir. Ancak çocuğun öz ailesinin yanında bakımının yapılamaması halinde ise bu görev Bakanlığımız ile birlikte Gönül Elçilerimize, Sosyal Hizmet Gönüllülerimize düşmektedir.”

Editör: TE Bilişim