Uyuşturucu madde ticaretinde gençlerin hedef kitle olarak seçildiğini belirten İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize İşlerle Mücadele Şube Müdürü Erhan Koç, İlimizde uyuşturucu madde kullanımı ve ticaretini yapanların ağırlıklı olarak ilkokul mezunu, serbest işlerle uğraşan işçiler olması ve 26 ila 35 yaş aralığında olmaları dikkat çekti.

Uyuşturucu Madde ve Bağımlılığı ile Mücadele İl Koordinasyon Kurulu 2015 yılı 10. Toplantısı, Denizli Valisi  Şükrü Kocatepe başkanlığında yapıldı.

Valilik Konferans Salonunda yapılan toplantıya Denizli Valisi  Şükrü Kocatepe, Vali Yardımcısı Ali Cergibozan, Merkezefendi Kaymakamı Şükrü Görücü, Pamukkale Kaymakamı Veysel Beyru, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, İl Jandarma Komutanı Albay Cengiz Yıldız, İl Müftüsü Mehmet Aşık, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Veli Kılıçarslan, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı Sağlık İşleri Müdürü Günay Kanber ile ilgili Daire Müdürleri ve kurul temsilcileri katıldı.

 

Toplantının açılışında İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Abdülaziz Ünal tarafından kurul üyelerine 2015 yılı 9. İl Uyuşturucu Koordinasyon Kurulu Kararları okundu.

 

Daha sonra İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize İşlerle Mücadele Şube Müdürü Erhan Koç, Denizli’de 2015 yılı sonu itibariyle emniyet birimlerince uyuşturucu madde ile mücadele konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi sundu. KOM Müdürü Erhan Koç’un verdiği bilgiler arasında İlimizde uyuşturucu madde kullanımı ve ticaretini yapanların ağırlıklı olarak ilkokul mezunu, serbest işlerle uğraşan işçiler olması ve 26 ila 35 yaş aralığında olmaları dikkat çekti. Uyuşturucu madde ticaretinde gençlerin hedef kitle olarak seçildiğini belirten Erhan Koç, uyuşturucu madde kullanımı ve ticareti ile mücadelede özellikle kafelerde, park ve bahçelerde denetimlerin sıklaştırıldığını belirtti. Uyuşturucu madde suçlarındaki soruşturmacı birimlerin operasyonel çalışma sayısının arttıkça olay ve yakalama sayılarında doğru orantılı bir artış olduğunun altını çizen KOM Müdürü Koç, denetimlerde yakalanan uyuşturucu madde kullanıcılarının AMATEM’e yönlendirildiğini belirtti. Koç ayrıca 1 Ocak 2016 itibariyle 81 ilin İl Emniyet Müdürlükleri bünyesinde Uyuşturucu ile Mücadele Şube Müdürlüklerinin faaliyete başlayacağı bilgisini de verdi.

İl Emniyet Müdürlüğü’nün bilgilendirmesinin ardından İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize İşlerle Mücadele Şube Müdürü Yarbay Hasan Hüseyin Erkmen de kendi sorumluluk bölgelerindeki uyuşturucu ile mücadeleye karşı yaptıkları faaliyetler hakkında bilgi sundu.

 

Yapılan sunumların ardından Denizli Valisi  Şükrü Kocatepe; emniyet ve jandarma güçlerinin uyuşturucu madde ticareti ile kullanımının tespitinde, sağlık birimlerinin ise uyuşturucu müptelalarının tedavileri hususunda üstün gayretle çalıştıklarını ancak meselenin eğitim ve madde bağımlısı insanlarımızın rehabilitasyonundan geçtiğini ifade ederek “Uyuşturucu madde ile mücadele konusunda emniyet birimlerimiz ve jandarma teşkilatımız zaten geçmişten beri belli birimlerini bu işe ayırmak suretiyle çalışmalarını devam ettiriyorlar. Bugün sunumlarda gördüğümüz rakamların hepsi hemen hemen jandarma ve emniyetin vermiş olduğu rakamlar.   Bunun ötesinde uyuşturucunun müptelası olan kişilerin tedavisi ve sağlıklarına kavuşturulması gibi çalışmalar sağlık birimlerimiz tarafından yürütülüyor. Yasaklı ticareti ile ilgili her türlü çalışma güvenlik güçlerimiz tarafından yürütülüyor. Bu maddelerin hammaddesi olan bitkilerin ekimi ile ilgili konularda da Tarım Müdürlüğü ekiplerimiz denetimleriyle destek birimi olarak çalışıyorlar. Yaptığımız bu çalışmaların hemen hemen hepsi tespite yönelik çalışmalar. Ancak bu sorunun çözümüyle ilgili huzurlu bir ortama kavuşturulması, insanların uyuşturucudan uzaklaştırılması, uyuşturucu madde ticaretini yaparak insanlarımızı bu maddelere alıştırmak isteyenlerin ve risk altındaki aile ve fertlerin bu ortamlardan uzak tutulması konusunda ne yapıyoruz? dediğimizde bu konuda yetersiz kaldığımızı görüyoruz. Onun için geçen toplantımızda alan çalışması yapmakta fayda olduğunu, risk altındaki aile ve fertlerini sürekli kontrol altında tutmaya çalışarak rehabilite etmenin, psikolojik ve ruhsal yönden onları uyuşturucuya yönlendiren etkenlerin ortadan kaldırılması hususunda çalışmalar yapmamız gerektiğini vurgulamıştık.Emniyet Genel Müdürlüğümüz teşkilat olarak bu konunun önemini dikkate alarak bunu ayrı bir Daire Başkanlığı olarak teşkilatlandırdı. Yine İllerde de Şube Müdürlükleri kuruldu. Orada uyuşturucu maddelerle mücadele konusunda, piyasaya sunulan uyuşturucuların insanlara ulaşmadan elde edilmesi için çalışmalar yürütülüyor.

Ben kurul olarak şöyle bir karar almayı öneriyorum; uyuşturucuyla teması önlemede risk altındaki aile ve fertlerin tespiti ve bunlarla ilgili çalışmayı yapacak sosyolog, psikolog gibi görevlilerin bulunduğu il teşkilatlanması içerisinde herhangi bir bakanlığa bağlı mutlaka bir birim oluşturulması gerekiyor. Bu birimin işi de risk altındaki özellikle de bölünmüş aileler ve çocuklarının uyuşturucuyla temaslarını engellemek olmalı. Milli Eğitim Müdürlüğü bu tür çocukları tespit edip bildirir, aileleri ile temas kurulur, bunların ne tür ihtiyaç ve sıkıntıları var bunlar tespit edilir. Bu konuda neler yapılması gerekiyorsa tüm kurumlarımızla bu aileleri koruyup destekleriz.” dedi.

Editör: TE Bilişim