Türkiye’de üretilen yaklaşık 14 bin ton kekik üretiminin 12 bin tonunu gerçekleştiren Denizli’de kekik üreticisi ürününü satamazken, üzüm üreticileri de geçmiş yıllarda yaşanan don olayından sonra bu kez de rekolte ve fiyatlarda darbe yedi.

Kekik üretiminin önemli merkezlerinden olan Denizli’nin Çal ilçesinde geçtiğimiz yıl kekiğin kilogramını 5 TL’den satan üreticiler, 3.5 TL’ye ürünlerini satmakta zorlandıklarını, tüccarların elinde adeta oyuncak olduklarını söylerken, Çal Ziraat Odası’nın eski başkanlarından olan üzüm üreticisi Ömer Ayhancı ise, “2011 ve 2015 yıllarındaki don olaylarından sonra bu yılda üzüm üreticisini kuraklık vurdu. Üretimde yüzde 50 kayıp var. Üstelik üretici ürününü satamıyor” dedi.

 

“BİRİLERİ BÜYÜK OYUN OYNUYOR”

Çal’ın Dağmarmara mahallesinde kekik üretimi yapan Rıdvan Duysak, “Türkiye, dünyanın en önemli kekik ihracatçısı konumunda. Türkiye’de üretilen kekiğin yüzde 89’luk dilimini ise Denizli ve Çal karşılıyor. Buna rağmen fiyatlar taban yaptı. Biz bu işe şaşırıyoruz. Tüccarların elinde oyuncak olduk. Ürünümüze bakıp, dalga geçer gibi yeniden eletiyorlar, almak istemiyorlar, bin bir nazla kekiğin kilogramını 2.5 ile 3.5 TL arasında alıyorlar. Kekiğin kilosunu son 3 yıldır 5 TL’den veriyorduk. Kekik, Türkiye için stratejik bir üründür. Böylesine önemli bir ihracat kalemi olan kekik üzerinde birileri büyük oyun oynuyor. Üretici mağdur edilirken, onlara adeta ‘Kimse kekik dikimi yapmasın’ mesajı veriliyor. Devletimiz konuya el atmalı ve üreticinin lehine çalışma yapmalıdır” diye konuştu.

ÜZÜM ÜRETİCİSİ MAĞDUR

Çal Ziraat Odası eski başkanlarından olan üzüm üreticisi Ömer Ayhancı ise, üzümde büyük bir trajedi yaşandığını söyledi. Ayhancı, 2011 ve 2015 yıllarında bağları don vurduğunu ve üreticinin büyük darbe yediğini söyleyerek, “Don nedeniyle ertelenen zirai kredilerin ödemesi bu yıl yapılacak, ancak üretici borcunu nasıl ödeyecek kara kara düşünüyor. Çünkü, bu yılda üzüm üreticisini kuraklık vurdu. Çal bölgesinde 100 bin ton civarında üzüm üretimi yapılırken, bu yıl 40-50 bin ton arasında üretim yapılacak. Üstelik, üretimdeki düşüşe rağmen fiyatlarda aşağı indi. 60-70 kuruşa üretici üzümünü satamıyor. Satan da 4-5 ay vadeli üzüm veriyor. Bu yıl kuraklık nedeniyle üzüm salkımları beslenemedi ve küçük kaldı. Fiyatlarda aşağı çekilince darbe üstüne darbe yedik. Üzüm üreticileri örgütlü değil, bizlerin haktlarını savunan bir örgütlenme olmadığı için de tüccarlar, alıcılar istediği gibi at koşturuyor. Onlar ne derse üretici boyun eğmek zorunda kalıyor. Üzüm de durum çok vahim” diye konuştu.

 

 

Editör: TE Bilişim