Denizli'de özellikle son 2 ay içerisinde yaşanan şiddetli yağmurlar ile birlikte oluşan sel baskınları arıcıları vurdu, bal üretimi azalırken Denizli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nihat Çomak, kaçak ve sahte ballar konusunda tüketicileri uyardı.

Yaz mevsimi bu yıl yağış oranın da bereketli geçti. Ancak yağmurlarla birlikte gelen sel bütün Denizli'yi olumsuz etkiledi.  Denizli'de yaklaşık bin civarında arıcının, 130 civarında kovanın olduğunu belirten Başkan Çomak, "Denizli  belki de  son 30 yılın en yağışlı ilkbahar sezonunu geçirdi.Yağışların her gün devam etmesi ve süreklilik arz etmesi nedeniyle arılarımız yeterince çalışamadı.Yeterince çalışamayan nektar ve polen toplayamayan arılarımızı arıcılarımız beslemek zorunda kaldı.Haziran ayı olmasına rağmen hala birliğimizde yoğun bir şekilde arıcılarımız şerbetlik  talep ediyorlar. 10 yıldır ben birlik vasıtasıyla bu kadar yoğun şekilde şerbetlik talep edildiğine şahit olmamıştım bu arıcılarımızın masrafını maalesef arttırdı bugün itibariyle havalar biraz daha düzeldi havaların düzelmesiyle birlikte bitkilerin daha bol nektar salgılayacağını arılarında beslenmeye olan ihtiyacının da azalacağını tahmin ediyoruz" dedi.

YAYLALARDA KALİTELİ VE GÜZEL BAL OLACAĞINI ÜMİT EDİYORUZ

Yağışlı geçen sezonun ardından özellikle yaylalarda baharın tazelendiğini bitkilerin daha dinamik ve güzel yapıya büründüğünün altını çizen Çomak, "Temennimiz ve beklentimizin bundan sonraki süreçte özellikle yaylalarda kaliteli ve güzel bal olacağını ümit ediyoruz. 2015 yılı yaz içerisinde bal üretiminin daha yüksek olması beklentisi içerisindeyiz. İlimizde genelde bütün ilçeler yağış aldı zaman zaman bazı ilçelere yağdı bazılarına yağmadı ama sezonun tamamına baktığımız zaman hemen hemen yağış almayan hiçbir ilçemiz yok. İlimizde arıcılarımızın büyük çoğunluğu gezginci arıcılık yapmaktadır. Daha çok kış sezonunu Aydın iline bağlı Nazilli Buharkent bölgesinde geçiren arkadaşlarımız ilk bal hasadını narenciyeden yapmak istediler maalesef o günlerde yoğun geçen yağışlı havalar sebebiyle ilimiz arıcıları narenciyeden bal üretme imkanına sahip değildi. Şu anda yavaş yavaş arıcılarımız artık iklim ve bitki yapısını da dikkate alarak yukarıya doğru tırmanmaya başladılar. Arıcılarımız bu günlerde daha çok anason bölgelerine  ve yaylalara doğru hareket içerisindeler eğer hava müsait giderse biz özellikle bazı ilçelerimizde anason balının  temmuz ayı içerisinde gerçekleşmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim