Denizli Haber - TMSF tarafından daha önce iki kez satılmak istenen Denizli’nin Acıpayam İlçesi’ndeki süt ve süt ürünleri üreticisi Aynes’in mahkeme kararıyla duran satış süreci yeniden başladı. Firma sahipleri daha önce TMSF’nin satış kararını İstanbul İdare Mahkemesi’ne taşımış, işlemin iptali ve yürütmeyi durdurma talebi ile dava açmıştı. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı alarak satış sürecini durdurmuştu. TMSF’nin dosyaya cevabından sonra mahkeme bu kez yürütmenin durdurulmasının reddine yönelik karar aldı. Satış süreci kaldığı yerden devam etti.

‘ÜÇÜNCÜ KEZ İHALE EDİLECEK’

Geçen yıl Ekim ayında ve bu yıl Temmuz ayında iki kez satışa çıkarılan, buna karşın mahkeme kararları ile satış süreci durdurulan Aynes için kapalı zarf ve açık artırma usullerinin birlikte uygulandığı ihale gerçekleştirilecek. İstanbul’da gerçekleşecek ihaleye bu akşama kadar teklif verilebilecek. Tekliflerin ardından 9 Eylül’de pazarlık için yeniden masaya oturulacak. 6 yıl önce TMSF’nın kayyım olarak atandığı Aynes’in muhammen bedeli 785 milyon lira olarak belirlendi.

‘FİRMA SAHİPLERİ İTİRAZ EDECEK’

Diğer yandan firmanın sahibi Nevzat Serin’in avukatı Özlem Barıner, satış işleminin durdurulması için İstanbul İdare Mahkemesi’ne başvurarak yürütmeyi durdurma talebinde bulunacaklarını belirtti. Serin daha önce de ihale şartnamesi alan 4 firmaya mektup göndererek firmanın değerinin çok altında satıldığını, el koymaya gerekçe olan hukuki sürecin devam ettiğini belirterek satışın hukuksuz olduğunu savunmuştu. Serin kayyımlık kararına karşı Anayasa Mahkemesi’ne başvurduklarını, TMSF’nin henüz hakkında karar verilmemiş bir şirketi üçüncü kişilere satmaya çalıştığını belirtmişti.

NELER YAŞANMIŞTI?

Nevzat Serin, Ayhan Batur ve bir dönem AKP Denizli Merkez İlçe Başkanlığı görevini yürütmüş işadamı Mehmet Ali Özkan’ın sahibi olduğu firmaya 15 Temmuz darbe girişiminin ardından el konuldu. Sahiplerinin FETÖ/PDY terör örgütü mensubu oldukları gerekçesi ile yürütülen soruşturma kapsamında Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesi el koyma kararı verdi. Şirket ortakları bir süre cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edildi. Yargılamaların tutuksuz yapıldığı davada henüz karar çıkmadı. El konulan Aynes Gıda ise TMSF’ye devrolarak başına kayyım atandı. Firma 2018 yılı sonunda sahiplerine iade edildi. Fakat Gürcistan’a yapılan şüpheli bir işlem gerekçe gösterilerek yeniden el konuldu. Bu tarihten itibaren kayyım tarafından yönetilen firmanın iadesi için eski sahipleri yargıya başvurdu. Denizli’nin Acıpayam ilçesinde bulunan ve bölgede çok büyük bir tarım arazisinin de sahibi olan firmanın satış ihalesi ilanındaki muhammen bedelin, firmaya 5 yıl önce biçilen değerin üçte biri oranında olduğu ileri sürülmüştü.

Editör: Tahir Aygün