Denizli Haber - Meclis Başkanı Mehmet Tosunoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, Rusya ile AB ülkeleri arasındaki doğalgaz sorununa Avrupa Birliği ülkelerinin %15 tasarruf kararı alması ve Almanya’daki resesyon durumu üzerinde durdu.

Avrupa’nın, Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan tahmin edilenden daha fazla etkilendiğine ve daha sert yavaşlamaya doğru gittiğine dikkat çeken Keçeci, “Rusya'nın Kuzey Akım 1 Boru Hattı'ndaki gaz akışını yeniden kısıtlayacağını duyurması üzerine AB ülkeleri, önlem olarak yüzde 15 tasarruf yapma planını onayladı. Bazı ülkeler ise acil durumlarda bağlayıcı hale gelecek bu anlaşmaya itiraz ediyor. Rusya’nın enerji akışını kesme tehdidi, AB’yi ekonomik olarak zora soktu ve Almanya ciddi bir resesyon ile karşı karşıya geldi.” dedi.

Küresel anlamda sıkıntılar devam ediyor, dolayısıyla bu olumsuz durumlar ülkemizi de etkiliyor diyen Keçeci, “Enerji fiyatlarının yüksekliği ve gaz kıtlığı tehdidi ekonomiyi zorluyor. Yüksek enflasyonun getirdiği yükler, yaklaşan enerji krizi ve tedarik zinciri sorunları sanayiciyi olumsuz etkiliyor. İhracatımızın da %60 oranını Avrupa’ya yaptığımızı düşünürsek, Denizli’deki firmalarımızın bu durgunluktan etkilenmeleri söz konusu. Son günlerde özellikle tekstilcilerimiz, Avrupa'daki resesyonun sektörde talep düşüklüğü ile karşımıza çıkmakta olduğunu dile getiriyor. Bu durumun diğer sektörleri de etkilemesi ihtimalini göz önünde bulundurarak, gerekli tedbirlerimizi almayız.” dedi.

İhracat şehri olarak, firmaların çok dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Keçeci, parite etkisinin de devam edeceğini, bunun yanında Türkiye ihracatında keskin bir düşüş beklemediğini ancak ihracat artış hızında düşüş olabileceğini dile getirdi.

Başkan Keçeci’nin konuşmasının ardından, toplantıya konuk olarak katılan Askon Demir Çelik A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Murat Özdemir ve İnsan Kaynakları Yöneticisi Zeynep Yıldırım yürütmekte oldukları Stratejik İK Yönetimi hakkında DSO Meclis üyelerine bir sunum yaparak sanayicilerin sorularını cevapladılar.

Editör: Tahir Aygün