Karşılıksız çek riskinin azaltılması ve iç piyasada ticaretin daha sağlıklı yapılabilmesi amacıyla, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Kredi Kayıt Bürosu (KKB) ile çalışarak geliştirdiği, karekodlu çekin lansmanı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın katıldığı toplantı ile yapıldı.​

Toplantıda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, karekodlu çek ile ticaret hayatını doğrudan ve olumlu yönde etkileyecek, yeni ve çok önemli finansal ürüne kavuştuklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Hepimizin malumu, ticarette vadeli alım-satımlar önemli bir yer tutar. Çünkü reel sektörde sermaye çoğunlukla kıttır ve finansmana erişim de her zaman kolay ve ucuz değildir. Özellikle de vadeli çek, şirketlerimiz için önemli bir finansman kaynağıdır. Vadeli ticari işlemlerin ekonomideki ağırlığıyla ilgili bir örnek vereyim. Türkiye’deki tüm şirketlerin yurtiçi satış ciroları, yani toplam yurtiçi ticaret hacmi, 2014 yılında 3,7 trilyon lira civarındadır. Bu yurtiçi ticaret hacminin de yaklaşık üçte ikisinin, yani 2,4 trilyon lirasının, vadeli işlemlerle yapıldığını tahmin ediyoruz. İşte vadeli ticaret, ekonomide bu kadar büyük yer tutuyor.” şeklinde konuştu.

Tüm firmalara bu sistemi kullanmaları çağrısında bulunan Hisarcıklıoğlu, rekabetin arttığını ve artmaya da devam edeceğini dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, özellikle 2015’in daha tedbirli ve temkinli olunması gereken bir sene olduğunu belirterek, “Dolayısıyla reel sektörümüz artık, riskleri yönetmeyi, riskle beraber yaşamayı ve alınan riskleri çok iyi ölçmeyi öğrenmek zorunda. Zira riskini yönetemeyen şirketler ayakta kalmakta zorlanacak.” diye konuştu.

Başkan Özer: Karekod çeke itibar kazandıracaktır

Karekod uygulamasıyla ilgili açıklama yapan Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer, karekodun çekin itibarını arttıracağını söyledi. Son yıllarda çekin güvenli bir alışveriş aracı olmaktan uzaklaştığını ifade eden Özer, “Yeni uygulamaya geçirilen karekodlu çek, alışveriş için daha güvenli bir ortam sağlanmış olacaktır. Çekteki kod okutulduğu zaman, o kişinin, geçmişte karşılıksız çekinin olup olmadığı, kredi ödemelerini düzenli yapıp yapmadığı görülebilecektir. Böylece de çekin itibarı artacaktır.” dedi.

 

Editör: TE Bilişim