‘0-6 Yaş çocuklara Dil Gelişimi İçin Aileler Çocuklarına Etkileşimli Kitap Okumalı’

Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Işıkoğlu Erdoğan’ın yaptığı bilimsel araştırma ile 0-6 yaş çocuklara etkileşimli kitap okumanın dil gelişimine katkı sağlamasında önemli bir rolü olduğunun yanı sıra ebeveynlerin çocuklarına doğduğundan itibaren kitap okumaları yönünde ailelerin bilinçlendirilmeleri gerektiği ortaya çıktı.

Prof. Dr. Nesrin Işıkoğlu Erdoğan’ın yapmış olduğu, Denizli’de yaşayan ve çocuğu anaokuluna devam eden orta ve üst sosyo-ekonomik düzeyde olan 348 anne ve babanın katıldığı araştırmanın sonucunda; anne ve babaların sadece %30’u çocuğuna her gün kitap okuduğu, % 8’inin çocuğuna hiç kitap okumadığı, ailelerin %12’sinin evinde hiç çocuk kitabı olmadığı, ebeveynlerin %20’sinin çocuğuna ilk kitabı 5 yaşından sonra aldığı ortaya çıktı. Araştırmaya katılan anne babaların % 36’sının üniversite mezunu ve %23’ünün ilkokul mezunu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Erdoğan, araştırma kapsamında anne-babaların ve çocuklarının okuma deneyimleri için bir anket ve çocukların dil becerileri içinse dil gelişim testinin yapıldığını belirtti.

Ayrıca yapılan araştırmada çocuklar için; Anne-babaların %41 çocuklarının kendine her gün kitap okunmasını isteğini, %62’sinin de çocuklarının kendi başına her gün kitapla ilgilendiği sonucunun elde edilmesinin yanında, çocukların %88’inin kendilerine kitap okunmasından hoşlandığının, anne-babaların eğitim düzeyi ve çocuklarına kitap okuma sıklığı artıkça çocuklarının dil gelişim düzeyinin de arttığının, erken yaşlardan itibaren kitap alınan ve kitap okunan çocuklarının dil gelişimi düzeylerinin diğer çocuklardan daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

 

0-6 yaş çocuklara resimli kitap okunması ile çocukların beyin ve dil gelişiminin desteklenmesi, okuma alışkanlığının kazandırılması ile çocuğun ileride eğitim hayatında başarılı olmasında etkili olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Erdoğan, ‘Birlikte Okuma’ kavramının önemine değindi. ‘Birlikte Okuma’yı 0-6 yaş aralığındaki çocukların okuma yazma bilmedikleri için ebeveynlerinin onlara kitap okuması olarak tanımlayan Prof. Dr.

Editör: TE Bilişim