Denizli Tavas Zeybekler Anadolu Lisesi Matematik Öğretmeni Ethem Deynek’in Matematik alanında birçok formülünün MEB tarafından değerlendirilmesi gerekiyor. Daha önce 8 farklı formül bulan dahi öğretmenin tüm projelerinin ders kitaplarına girmesi yönünde daha öncede haberimiz olmuştu. Dahi öğretmenimiz hem Matematik hem de ülkemiz için yeni bir formüle daha imza attı!

Daha önce Matematikte "6.7.8.12.13.14.15 ve 17 ile bölünebilme formüllerini" bulan, Denizli Tavas Zeybekler Anadolu Lisesi Matematik Öğretmeni Ethem Deynek, bu kez de 4 ile bölünebilme formülünü buldu. Tavaslı öğretmen bulduğu formül sayısını dokuza çıkararak kırılması zor bir rekora da imza atmış oldu.

 “abcdefg ” sayısının 4 ile bölünüp bölünemediğini saptamak için aşağıdaki yöntem uygulanır. Verilen sayının ilk iki basamağındaki rakamların üzerine sağdan sola doğru 1 ve 2 yazıldıktan sonra 1 ve 2’nin üzerine   +, -   şeklinde işaretleme yapılır.

Yukarıdaki tabloya göre; aşağıdaki matematiksel işlem yapılır.  1.g ─  2.f işleminin sonucu 0 veya 4 ün katı ise abcdefg sayısı 4 ile tam bölünür.

Eğer sonuç 0 veya 4 ün katı değilse,  sayı 4 ile tam bölünmüyor demektir. Kalanı bulabilmek için çıkan sonucun (mod 4) deki değeri kalanı verir. Yukarıda verilen 4 ile bölünebilme kuralına  “Deynek Dörtlüsü”  denir.

Editör: TE Bilişim