Denizli Eğitim Birsen Şube Başkanı Kazım Tefçi, Türkiye genelinde öğretmenlerin yüzde 62,4’ünün serbest kıyafet istediğini belirterek, Kılık kıyafet zorunluluğunun 1982 model darbe ürünü olduğunu söyledi.

Serbest kıyafet uygulamasının, genç ve eğitimli velilerle genç öğretmenler tarafından daha fazla kabul gördüğünü değinen Başkan Tefçi, 25 yaşın altındaki öğretmenlerin yüzde 66,3’ü, 26-44 yaş arası öğretmenlerin ise yüzde 64,6’sı serbest kıyafet istediğinin altını çizdi. Kazım Tefçi, Eğitim-Bir-Sen’in, A&G’ye yaptırdığı ‘Kılık ve Kıyafet Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Sendika binasında konuşan Tefçi, "Öğretmenlerin yüzde 26,1’inin, öğrencilerin yüzde 17,6’sının, velilerin ise yüzde 16’sının öğretmenlere uygulanan kılık ve kıyafet zorunluluğunun kaldırılmasının öğrencinin başarısını olumlu etkileyecektir. Öğrencilerin yüzde 23,5’i, serbest kıyafet giymesi durumunda öğretmeniyle iletişiminin daha da artacağını düşünüyor. Araştırmanın sonuçları, talebimizin, sadece üyelerimiz değil, toplum tarafından da kabul gördüğünü ortaya koymaktadır" dedi.

Bu konudaki kararlılıklarını defalarca dile getirirken, yönetici, öğretmen, öğrenci ve velilerin kılık ve kıyafet yönetmeliğiyle ilgili görüşlerini öğrenmek amacıyla bir araştırma yaptıklarını belirten Tefçi, Türkiye genelinde öğretmenlerin yüzde 62,4’ünün serbest kıyafet istediklerini vurgulayarak, “Serbest kıyafet uygulaması, genç ve eğitimli velilerle genç öğretmenler tarafından daha fazla kabul görüyor. 25 yaşın altındaki öğretmenlerin yüzde 66,3’ü, 26-44 yaş arası öğretmenlerin ise yüzde 64,6’sı serbest kıyafet istiyor. ‘Fikrim yok’ diyenler dikkate alınmadığında, öğretmenlerin yüzde 57,3’ü, velilerin yüzde 54,1’i öğretmenlere uygulanan zorunlu kılık ve kıyafet serbestliğinin kaldırılması halinde öğretmenlerin bunu suistimal etmeyeceklerini düşünüyor” diye konuştu.

Serbest kıyafet ne getirir

Tefçi, öğretmenlerin yüzde 30,6’sının serbest kıyafet uygulamasının öğretmenlerin kendine olan güvenini getireceğini düşündüğünü, bunu, yüzde 22,9 ile derslere konsantrasyonun, yüzde 20,9 ile motivasyonun, yüzde 11,4 ile ders başarısının artacağı düşüncesinin takip ettiğini ifade ederek, “Ayrıca öğretmenlerin yüzde 34,8’i yürürlükte olan kılık ve kıyafet uygulamasının iklim ve mevsim şartlarına uygun giyinmeye imkân sağlamadığını dile getiriyor” dedi.  

 

Kılık ve kıyafet serbestîsi öğrencinin ders başarısını olumlu etkiler, iletişimi artırır

Öğretmenlerin yüzde 26,1’inin, öğrencilerin yüzde 17,6’sının, velilerin ise yüzde 16’sının öğretmenlere uygulanan kılık ve kıyafet zorunluluğunun kaldırılmasının öğrencinin başarısını olumlu etkileyeceğini söylediğini belirten Tefçi, sözlerini şöyle tamamladı: “Öğrencilerin yüzde 23,5’i, serbest kıyafet giymesi durumunda öğretmeniyle iletişiminin daha da artacağını düşünüyor. Araştırmanın sonuçları, talebimizin, sadece üyelerimiz değil, toplum tarafından da kabul gördüğünü ortaya koymaktadır. Yetkililerden, toplumsal bir talebe dönüşen kılık ve kıyafet yönetmeliğinin değiştirilmesi konusunda bir an önce adım atmalarını bekliyor ve istiyoruz.”

 

 

Editör: TE Bilişim