Denizli Haber - Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hukuk Topluluğu, Denizli Barosu’nun katkılarıyla Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz Kongre ve Kültür Merkezi’nde Geleneksel İnsan Haklarında Güncel Sorunlar Konferansı düzenledi. Konferansa, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın yanı sıra Denizli Baro Başkanı Av. Adnan Demirdöğer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kısaç, Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Naci Karkın, Hukuk Fakültesi öğretim üyeleri, Denizli Barosu’na kayıtlı avukatlar ve Hukuk Fakültesi öğrencileri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan konferans, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın selamlama konuşması ile devam etti. Konuşmasında, böyle anlamlı bir gün kapsamında insan hakları sorunlarına duyarlılığından dolayı Hukuk Fakültesi öğrencilerine teşekkürlerini ileten Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, PAÜ’den mezun olacak geleceğin hukukçularının, insan temel hak ve özgürlüklerini ön planda tutan bir anlayışı benimseyeceklerine olan inanıcını ifade etti. Demokrasi getirme bahanesi ile başka ülkelerin topraklarına giren devletlerin, insan hakkı dedikçe insan hakkını ihlal ettiklerini söyledi. Öğrencilerin, insan hakkı konusundaki duyarlılığını en temelde yaşadığı çevrede diğer insanların hakkını gözeterek göstermelerini isteyen Rektör Prof. Dr. Kutluhan, insan hakkını gözetmede empati yapmanın önemine değindi. İnsan hakları konusunda, kendi evrensel beyannameleri ve tüzüklerine, Türkiye’yi dâhil etmek isteyen diğer devletlerin, sığınmacılara karşı içinde bulundukları tutumun son derece üzücü ve insan hakkına sığmayan bir davranış olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, bu konuda en büyük duyarlılığı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin gösterdiğine dikkat çekti.

Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın konuşmasının ardından program, konferans oturumları ile devam etti. Oturum başkanlığını Denizli Baro Başkanı Av. Adnan Demirdöğer üstlenirken, Av. Reşat Göçen, Uluslararası ve Ulusal Engelli Mevzuatı; PAÜ Hukuk Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Çağrı Kan, Ekokırım suçu ve PAÜ Hukuk Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Fatma Duygu Bozkurt ise Kadına Karşı Şiddetle Mücadelede Kadın Beyanı isimli sunumlarını gerçekleştirdi.

Denizli Baro Başkanı Av. Adnan Demirdöğer, birçok ülkede insan haklarının bildirgelerle güvence altına alınsa bile bunun çoğu zaman teoride kaldığına dikkat çekerken, yargı sorunlarının temel nedeninin insan hakları ihlali olduğunu söyledi. Bu konuda toplumsal farkındalığın arttırılması gerektiğini belirten Av. Demirdöğer, insan hakları ihlallerinin önüne geçilmesi konusunda Denizli Barosu olarak gayret gösterdiklerini dile getirdi.

Oturum başkanı Av. Adnan Demirdöğer’in konuşmasının ardından konferansın ilk sunumunu Av. Reşat Göçen gerçekleştirdi. Uluslararası ve Ulusal Engelli Mevzuatı konusunda gerçekleştirdiği sunumda insanın, sadece insan olmaktan kaynaklanan temel haklarının bulunduğuna değinen Av. Reşat Göçen, bunların başında yaşam hakkı, seyahat hakkı ve çalışma hakkının bulunduğunu, engellilerin de bu haklardan bir veya bir kaçından mahrum bırakmanın bir insan hak ihlali olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’nin engelli bireylerin sağlıklı bir çevrede yaşaması ve çalışması için tüm devletlere sorumluluklar yüklediğine dikkat çene Göçen, bu konuda uygulamaların denetlenmesi için bir komite kurulması gerektiğine vurgu yaptı.

Konferasın ikinci konuşmacısı, PAÜ Hukuk Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Çağrı Kan çevre hakları bağlamında yeni bir suç türü olan Ekokırım konusunda bir sunum gerçekleştirdi. İnsanların, yaşadığı çevrenin sahibi değil bir parçası olduğunu hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Çağrı Kan, çevre hakkının kolektif bir hak olduğuna değindi. İklim krizinin ciddi boyutlarda bir kriz olduğunu hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Kan, bu konuda dönüştürücü ve içselleştirici bir yasaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Konferansın birinci oturumu PAÜ Hukuk Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Fatma Duygu Bozkurt’un gerçekleştirdiği ‘Kadına Karşı Şiddetle Mücadelede Kadın Beyanı’ adlı sunumu ile sona erdi.

Konferansın ikinci oturumunda ise PAÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Naci Karkın’ın başkanlığında; Av. Yeşim Aydın’ın “Cinsel İstismara Maruz Bırakılan Çocuklara Yönelik Hak İhlalleri” konulu sunumu, PAÜ Hukuk Fakültesi Arş. Gör. Kahan Uğur Arslan’ın “Ütopyadan Distopyaya İnsan Hakları” adlı sunumu ve Av. Cennet Sert’in “AİHM ve AYM Kararlığında İnanç Özgürlüğüne Başkalarının Haklarını Korumak Amacıyla Müdahale” konulu sunumu gerçekleştirildi.

Editör: TE Bilişim