SILVHER (Somut Olmayan Kültürel Değerlerin ve Mirasın Korunması) projesi kapsamında eğitim faaliyetlerinin çevrimiçi web semineri niteliğindeki resmi ilk dersinde paydaş ülke üniversiteleri kendilerine ait modüllerin içerikleri, iletişim, işbirliği araçlarının kullanım biçimleri ile birlikte öğrencilerin platform üzerinde dersleri ne şekilde işleyeceklerine dair detaylı sunumlar yaptılar.

Erasmus Plus’tan hibe desteği almaya hak kazanan SILVHER projesi, İtalya, Portekiz ve Türkiye’de üniversite eğitimi alan lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin katıldığı; Kültürel Mirasın Dijital Anlatımı üzerine uzaktan eğitim, proje çalışması ve yüz-yüze atölye çalışmalarını içermektedir. Türkiye’de Pamukkale Üniversitesi’nden 13, İtalya’da Bari Üniversitesi’nden 10, Portekiz'de Trás-os-Montes and Alto Douro Üniversitesi’nden 7 olmak üzere toplamda 30 öğrenci bu projede yer almaktadır. Üç üniversitenin akademisyenleri tarafından hazırlanan eğitim programına Hellenic Open Üniversitesi ise altyapı platformu desteği sunmaktadır.

Eğitim programında her biri 81 saat olmak üzere toplamda 243 saat süren üç modül yer almaktadır. Birinci modül, Bari üniversitesi ‘Kültürel Projelerin Yönetimi’, ikinci modül, Trás-os-Montes and Alto Douro Üniversitesi ‘Somut Olmayan Kültürel Mirasın Dijital Öyküsü’ ve üçüncü modül, Pamukkale Üniversitesi ‘Kültürel Sektörde Artırılmış ve Sanal Gerçeklik’ başlıklarından oluşmaktadır. Haziran 2020 itibarı ile sona erecek olan eğitimde her modül, 20 saat çevrimiçi eğitim, 40 saat proje bazlı öğrenme ve son 21 saatte ise SILVHER projesinde temsil edilen ülkelerden birinde yüz yüze atölye çalışması sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bu kapsamda öğrenciler her modül sonrası gerçekleştirecekleri yüz yüze atölyeler için 9-14 Aralık 2019 tarihlerinde İtalya’nın Bari, 30 Mart-3 Nisan 2020 tarihlerinde Portekiz’in Vila Real kentine; 22-26 Haziran 2020 tarihlerinde ise Pamukkale Üniversitesi’ne konuk olacaktırlar.

Proje ile ilgili bilgi veren Pamukkale Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Naci Polat şunları aktardı: “Projemiz içinde mevcut ders materyallerinin dışında her dersin sonunda öğrencilerimizi bekleyen okuma parçaları, değerlendirme soruları ve proje çalışmaları bulunmaktadır. Gerçekleştirmekte olduğumuz eğitimlerin sonunda farklı uluslardan öğrencilerimizin ortak projeler yaratmalarını ve bağımsız olarak temin edecekleri

finansal ve sosyal kaynaklar ile projelerinin sürdürülebilirliğini temin etmelerini heyecanla hedeflemekteyiz. Bir adım sonrasında ise başarılı olan projelerin Avrupa Birliği düzeyinde tanıtımı gerçekleştirilecektir. Bu anlamda projemiz, üç ülkeden öğrencilerin kendi çabalarıyla ortaya çıkardıkları kültürel miras projelerini somut bir şekilde hayata geçirebilmeleri adına kılavuz niteliğindedir.”

Editör: TE Bilişim